Nils Landgren, Vince Mendoza och Bohuslän Big Band
Örebro
Örebro Konserthus
lördag, 18 mars 2017
kl:19:00
Still Crazy After All These Years
Bohuslän Big Band presenterar ett unikt samarbete med kompositören och arrangören Vince Mendoza och Nils Landgren, mannen med den röda trombonen. Tillsammans har Vince Mendoza och Nils Landgren flera produktioner bakom sig. De är även initiativtagare till det europeiska nätverket EMC-European Music Circle.
Vince Mendoza har varit en av de ledande musikerna inom jazzen och samtida musik de senaste 20 åren. Han har arbetat med välkända stjärnor som Björk, Bobby McFerrin, Robbie Williams, Herbie Hancock, Melody Gardot, Sting med många fler. Vince har precis gått in i rollen som konstnärlig ledare för WDR Big Band i Köln.
Nils Landgren har berikat svenskt musikliv som få andra och har gjort det mesta med de flesta. Under åtta år arbetade han även som konstnärlig ledare för Bohuslän Big Band. Ett samarbete som sträcker så lång tillbaka som 80-talet.Nils Landgren har medverkat på över 500 album och spelat med artister som Herbie Hancock, ABBA, the Crusaders, and Wyclef Jean.
Medverkande
Nils Landgren - trombon
Vince Mendoza – dirigent och kompositör
Bohuslän Big Band
Längd: 90 min konsert i två set
Örebro konserthus byggdes mellan åren 1930 och 1932 som hemvist både för stadsbibliotek och konsertverksamhet. Det invigdes den 2 april 1932 av prins Eugen. Det är beläget vid Fabriksgatan invid Svartån i centrala Örebro. Fram till 1981, då biblioteket flyttade till en ny byggnad vid Näbbtorgsgatan, var huset hemvist både för konsertverksamhet och stadsbibliotek. Under våren 2013 beslutades om en om- och tillbyggnad av huset. Denna ska ske under åren 2014 och 2015.
Huset är ritat av stadsarkitekten Georg Arn i nordisk klassicistisk stil. Arn lär ha varit inspirerad av Salle Pleyel (fr:Salle Pleyel) i Paris, ritad av Gustave Lyon (fr:Gustave Lyon) , och han har heller inte kunnat undgå att vara inspirerad av Stockholms stadsbibliotek, ritat av Gunnar Asplund några år tidigare. Särskilt gäller detta den stora bibliotekshallen, uppbyggd som en rotunda. Arn var tidigt inne på att skapa en Pantheon-liknande byggnad, men den byggnad som han skapade får sägas vara mer påtagligt influerad av antika mönster än Asplunds, som har mer dragning åt det moderna. Husets kupol domineras av en gyllene fackelbärande genius. Den ursprungliga fasaden på Arns byggnad var utsmyckad med en rad pilastrar, upptill avslutande i valv. Mellan pilastrarna fanns stuckreliefer föreställande tre gestalter med musikinstrument (lyra, horn resp. luta) utförda av Rolf Kjellberg.
Intill konsertsalen ligger Wirénsalen (den gamla bibliotekshallen), som utnyttjas som foajé, servering och mindre konsertsal. Wirénsalens namn syftar på kompositören Dag Wirén, som tillbringade sina gymnasieår i Örebro.