Jag är Gud – En standupshow där alla får ligga med alla
Av Marika Carlsson, Regi Maria Lundqvist
Komikern Marika Carlsson tog Sverige med storm med standupföreställningen En negers uppväxt, nu är hon tillbaka med den helt nya föreställningen Jag är Gud regisserad av ingen mindre än Maria Lundqvist.
Marika bjuder in till en vansinnigt rolig och eftertänksam föreställning där hon brutalt, ohyvlat och avklätt berättar om hur det är att växa upp i en kyrkas tillstängda borg, att våga bryta och ifrågasätta men aldrig tappa tron. Jag är Gud är en föreställning om barndom med böner och dubbelmoral, om uppväxt i trots och längtan efter kärlek från Gud och den man själv vill älska. En rolig och befriande föreställning om att våga stå upp för sin egna tro och våga tänka fritt.
Marika Carlsson har med sin ovanliga värme och galna energi äntrat scener över hela landet med stor framgång under flera år. Hon slog igenom för den breda publiken med föreställningen ”En Negers Uppväxt” som i vintras streamades på SVT Play och sågs av drygt 700 000 tittare. Föreställningen blev både anmäld och friad av Justitiekanslern och Pressombudsmannen för hets mot folkgrupp. Nu vill Marika närma sig sin egna kristna uppväxt och sätta fingret på Pingströrelsens dikesrenar och med sin komiska vinkel ge nytt ljus på den heliga skriftens fallgropar.
I föreställningen Jag är Gud omhuldar hon sin publik med skrattets energi och ställer vansinnigt roliga och viktiga frågor om vår existens. Kan man skämta om det existentiella, tro och Gud? Det tror Marika och dessutom vill hon ge Gud och publiken en käftsmäll.
PRESSRÖSTER OM GUD
När hon nu tacklar religionens dubbelmoral, gör hon det med både
en underbar och träffsäker humor, men också en slags värme.
- Aftonbladet
Marika Carlsson är en bra berättare, hon liksom ser oss i ögonen, och den andaktsfulla tystnaden ligger lika nära som gapskrattet.
- Dagens Nyheter
Välkomponerad och väloljad.
- Dagens Nyheter
Gudomligt roligt med Marika Carlsson
- Corren
Om Marika Carlsson:
Marika Carlsson har korats till årets kvinnliga komiker på svenska Standupgalan två gånger. Hon har medverkat i ett flertal humorprogram som ”Tror du jag ljuger”, ”Intresseklubben” och ”Parlamentet för att nämna några. Ni kan ha hört henne i Marika i P4, där hon i våras hade sin egen talkshow på fredagar eller i hennes sommarprat i P1. 2016 ledde hon QX gaygala i TV4 tillsammans med Lars Åke Babsan Wilhemsson.
Längd: ca 90min ej paus
Arrangör: www.lifeline.se
Örebro konserthus byggdes mellan åren 1930 och 1932 som hemvist både för stadsbibliotek och konsertverksamhet. Det invigdes den 2 april 1932 av prins Eugen. Det är beläget vid Fabriksgatan invid Svartån i centrala Örebro. Fram till 1981, då biblioteket flyttade till en ny byggnad vid Näbbtorgsgatan, var huset hemvist både för konsertverksamhet och stadsbibliotek. Under våren 2013 beslutades om en om- och tillbyggnad av huset. Denna ska ske under åren 2014 och 2015.
Huset är ritat av stadsarkitekten Georg Arn i nordisk klassicistisk stil. Arn lär ha varit inspirerad av Salle Pleyel (fr:Salle Pleyel) i Paris, ritad av Gustave Lyon (fr:Gustave Lyon) , och han har heller inte kunnat undgå att vara inspirerad av Stockholms stadsbibliotek, ritat av Gunnar Asplund några år tidigare. Särskilt gäller detta den stora bibliotekshallen, uppbyggd som en rotunda. Arn var tidigt inne på att skapa en Pantheon-liknande byggnad, men den byggnad som han skapade får sägas vara mer påtagligt influerad av antika mönster än Asplunds, som har mer dragning åt det moderna. Husets kupol domineras av en gyllene fackelbärande genius. Den ursprungliga fasaden på Arns byggnad var utsmyckad med en rad pilastrar, upptill avslutande i valv. Mellan pilastrarna fanns stuckreliefer föreställande tre gestalter med musikinstrument (lyra, horn resp. luta) utförda av Rolf Kjellberg.
Intill konsertsalen ligger Wirénsalen (den gamla bibliotekshallen), som utnyttjas som foajé, servering och mindre konsertsal. Wirénsalens namn syftar på kompositören Dag Wirén, som tillbringade sina gymnasieår i Örebro.