Örebro Konserthus
onsdag, 31 januari 2018
kl:19:00
Ale Möller Trio
Ale Möller - Mats Öberg - Olle Linder
Sveriges bästa och mesta multimusikant, Grammisnominerade Ale Möller, möter Mats Öberg, pianisten och keyboardspelaren, som kan och spelar vad som faller honom in. Trion fullbordas med Olle Linder ännu en multiinstrumentalist från den svenska folkmusikens elitserie.
Ale Möller
Ale Möller bygger ett eget musiklandskap som är grundat på skilda musiktraditioner från många håll. Där rör han sig fritt, påhejad av sin egen nyfikenhet. Samma söklust har han fört över till en allt större publik som lika mycket fascineras över musikens måna inneboende delar som berusas av själva rörelsen i landskapet. För det Möllerska känns igen i själva drivet. Där finns nästan alltid en taktdel eller ton som vill vidare. Få kan som Ale Möller skapa tokglädje både på och utanför scenen. Det är också ett uttalat mål hos denna musikant, en musikalisk berättare som jobbar mycket medvetet med det han gör.
Ale är multinstrumentalist som spelar allt från mandola, dragspel och flöjter, skalmeja och kohorn. Men framförallt är Ale Möller en musikant som arbetar sig in till själva källkoderna i den traditionsmusik han stöter på, varse sig det är grekisk rembetika eller tjurig tretakt.
Mats Öberg
Pianisten, multi-instrumentalisten och kompositören Mats Öberg är kanske mest känd som halva Mats & Morgan, och han har spelat med alla från Frank Zappa till Carola. Detta musikaliska under började sin bana redan vid nio års ålder. Idag räknas han som en av landets främsta improvisationsmusiker.
Olle Linder
Olle Linder spelar bas, trummor, mandola och alla möjliga slagverk.
Efter examen från musikutbildningen på Södra Latin i Stockholm dedikerade han sig totalt till musiken. Den stora fascinationen för latinamerikansk musik och rytmer har tagit Olle till Brasilien,Argentina och Uruguay olika länder många gånger där han har studerat och musicerat. Olle har också skrivit musik för teater och dansföreställningar.
Onumrerade sittplatser
Längd: 70 min (ev. 20 min extranummer)
Örebro konserthus byggdes mellan åren 1930 och 1932 som hemvist både för stadsbibliotek och konsertverksamhet. Det invigdes den 2 april 1932 av prins Eugen. Det är beläget vid Fabriksgatan invid Svartån i centrala Örebro. Fram till 1981, då biblioteket flyttade till en ny byggnad vid Näbbtorgsgatan, var huset hemvist både för konsertverksamhet och stadsbibliotek. Under våren 2013 beslutades om en om- och tillbyggnad av huset. Denna ska ske under åren 2014 och 2015.
Huset är ritat av stadsarkitekten Georg Arn i nordisk klassicistisk stil. Arn lär ha varit inspirerad av Salle Pleyel (fr:Salle Pleyel) i Paris, ritad av Gustave Lyon (fr:Gustave Lyon) , och han har heller inte kunnat undgå att vara inspirerad av Stockholms stadsbibliotek, ritat av Gunnar Asplund några år tidigare. Särskilt gäller detta den stora bibliotekshallen, uppbyggd som en rotunda. Arn var tidigt inne på att skapa en Pantheon-liknande byggnad, men den byggnad som han skapade får sägas vara mer påtagligt influerad av antika mönster än Asplunds, som har mer dragning åt det moderna. Husets kupol domineras av en gyllene fackelbärande genius. Den ursprungliga fasaden på Arns byggnad var utsmyckad med en rad pilastrar, upptill avslutande i valv. Mellan pilastrarna fanns stuckreliefer föreställande tre gestalter med musikinstrument (lyra, horn resp. luta) utförda av Rolf Kjellberg.
Intill konsertsalen ligger Wirénsalen (den gamla bibliotekshallen), som utnyttjas som foajé, servering och mindre konsertsal. Wirénsalens namn syftar på kompositören Dag Wirén, som tillbringade sina gymnasieår i Örebro.