Örebro Konserthus
fredag, 19 oktober 2018
kl:19:30
För den som eventuellt ännu inte gjort sig bekant med Oddjob, väntar en musikalisk tripp! Under snart två decennier har de hyllats av publik och kritiker för album och konserter både på hemmaplan och ute i världen. Aldrig rädda för att ta nya grepp om jazzen har de tagit inspiration från och blåst nytt liv i allt från barnmusik till dalkullekulningar och Clint Eastwood.
Grammis-nomineringarna har haglat över gruppen och deras nio album, redan det självbetitlade debutalbumet (utgivet 2002) belönades med den åtråvärda statyetten. Oddjob bjuder på kokande sväng, deras musik står ständigt i förnyelse, och deras musik är alltid Oddjobsk: spännande, innovativ, inåtriktad, utåtriktad samt supersvängig med ett telepatiskt samspel utöver det vanliga.
På Grammisgalan 2014 tog Oddjob emot priset för Årets Barnalbum för deras Jazzoo. På galan tackade de sina förebilder som J.Johansson, G. Riedel, J. Wadenius m fl. Temat som kan anas av albumtiteln ”Jazzoo”, är djurens värld och riktar sig till de mindre lyssnarna. Musiken på ”Jazzoo” och den tillhörande illustrerade bookleten berättar de vilda djurens okända historier som om Igelkotten som försöker ta sig över vägen och om Spiggen ska klara sig utan att bli uppäten av hajen. Musiken och bilderna i form av kortfilmer finns på SVT-Play För barn, och i december 2017 var det premiär för biofilmen ”Jazzoo – Festen”. Under 2018 följs ”Jazzoo” upp av ytterligare ett album, ”Jazzoo 2.0”
Oddjob vill skapa musik som är improviserad, lekfull och som utmanar och inspirerar barnen. Genom att göra ett helt instrumentalt album kan de associera musiken fritt med hjälp av de illustrerade bilderna – som självklart också följer med bandet på deras livespelningar till barnens stora förtjusning!
Medlemmar:
Goran Kajfes – trumpet, effekter, congas
Per Ruskträsk Johansson – saxofoner, basklarinett, slagverk
Peter Forss – elbas, kontrabas, synthbas
Daniel Karlsson – piano, orgel och synth
Lars Skoglund – trummor, slagverk
Helene Berg – live visuals Jazzoo
Detta är en stå och sittplatskonsert med begränsat antal sittplatser. Först till kvarn.
Evenemanget slutar ca 22.00
Kunden ansvarar själv för att kontrollera att evenemanget ej är inställt eller flyttat.
Vid inställt evenemang återbetalas ej service- och distributionsavgifter.
Örebro konserthus byggdes mellan åren 1930 och 1932 som hemvist både för stadsbibliotek och konsertverksamhet. Det invigdes den 2 april 1932 av prins Eugen. Det är beläget vid Fabriksgatan invid Svartån i centrala Örebro. Fram till 1981, då biblioteket flyttade till en ny byggnad vid Näbbtorgsgatan, var huset hemvist både för konsertverksamhet och stadsbibliotek. Under våren 2013 beslutades om en om- och tillbyggnad av huset. Denna ska ske under åren 2014 och 2015.
Huset är ritat av stadsarkitekten Georg Arn i nordisk klassicistisk stil. Arn lär ha varit inspirerad av Salle Pleyel (fr:Salle Pleyel) i Paris, ritad av Gustave Lyon (fr:Gustave Lyon) , och han har heller inte kunnat undgå att vara inspirerad av Stockholms stadsbibliotek, ritat av Gunnar Asplund några år tidigare. Särskilt gäller detta den stora bibliotekshallen, uppbyggd som en rotunda. Arn var tidigt inne på att skapa en Pantheon-liknande byggnad, men den byggnad som han skapade får sägas vara mer påtagligt influerad av antika mönster än Asplunds, som har mer dragning åt det moderna. Husets kupol domineras av en gyllene fackelbärande genius. Den ursprungliga fasaden på Arns byggnad var utsmyckad med en rad pilastrar, upptill avslutande i valv. Mellan pilastrarna fanns stuckreliefer föreställande tre gestalter med musikinstrument (lyra, horn resp. luta) utförda av Rolf Kjellberg.
Intill konsertsalen ligger Wirénsalen (den gamla bibliotekshallen), som utnyttjas som foajé, servering och mindre konsertsal. Wirénsalens namn syftar på kompositören Dag Wirén, som tillbringade sina gymnasieår i Örebro.