Örebro Konserthus
lördag, 14 oktober 2023
kl:17:00
Lill Lindfors, Nils Landgren och Jan Lundgren
- Två och en Steinway – på turne
Lill Lindfors, Nils Landgren och Jan Lundgren åker hösten 2023 ut på turne med konsertföreställningen ”Två och en Steinway”. Föreställningen gjorde stor succe när den spelade på Maximteatern i Stockholm hösten 2022. Trion bjuder på en afton med musikaliska guldkorn, spännande samtal och roliga anekdoter!
Konsertföreställningen ”Två och en Steinway” bygger på det klassiska musikprogrammet Två och en flygel som sändes på SVT från mitten av 70-talet till slutet av 90-talet vilket byggde på samtal och musik mellan pianisten Bernt Egerbladh och några av våra mest folkkära artister och kulturpersonligheter.
”Det känns väldigt roligt att få möjligheten att åka ut med Lill och Nils på turne efter succen på Maximteatern hösten 2022. De två är några av mina absoluta favoriter, så jag ser verkligen fram emot våra samtal och musicerande tillsammans under den här turnen” säger Jan Lundgren.
Konsertföreställningen ”Två och en Steinway” bygger på det klassiska musikprogrammet Två och en flygel som sändes på SVT från mitten av 70-talet till slutet av 1990-talet vilket byggde på samtal och musik mellan pianisten Bernt Egerbladh och några av våra mest folkkära artister och kulturpersonligheter.
Rekommenderas från: 12 år
Längd på föreställning: 2 tim. och 10 min, inkl. 25 min paus
Om Jan Lundgren
Redan vid fem års ålder tog Jan pianolektioner och visade sig vara en talang. Till en början höll han sig till den klassiska musiken, men i slutändan var det jazzen som tilltalade honom mest. Vid tjugo års ålder började han studera på musikhögskolan i Malmö. Karriären tog fart och det dröjde inte länge innan Jan uppträdde med både svenska och amerikanska jazzlegender. Som pianist och kompositör har Jan varit en av pionjärerna att frigöra europeisk jazz från den amerikanska och har banat väg för generationer av musiker som följt efter honom. 1996 gav han ut debutalbumet ”Conclusion” och har sedan dess släppt ett 50-tal album och medverkat i en rad olika projekt med framstående musiker över hela världen. Jan är även konstnärlig ledare för Ystad Jazzfestival samt för den legendariska jazzklubben Montmartre i Köpenhamn.
Om Lill Lindfors
Lill är inte bara en av Sveriges mest folkkära artister utan även komiker, skådespelerska, kompositör och barnboksförfattare. Lills insats i musikalen ”I hatt och strumpa” blev hennes stora genombrott under 60-talet och därefter har hon haft flera roller i andra hyllade shower som t.ex. den första svenska uppsättningen av “West Side Story”. Hon gjorde skivdebut 1962 och genom åren har hon släppt flera album och singlar där bl.a. ”En sån karl”, ” Du är den ende”, Oh så intensivt” och ”Rus” är några av de mest framgångsrika låtarna. Lill är en prisbelönt artist som har kammat hem två grammisar för ”Årets kvinnliga artist” och ”Årets Hederpris”. På senare år har Lill gett fantastiska konserter, varit på turne med Riksteatern och medverkat i Tv4:s populära program ”Så mycket bättre”.
Om Nils Landgren
Nils började spela trummor vid sex års ålder, vid tretton övergick han till trombonen som huvidinstrument. Mellan 1972 och 1978 studerade Nils klassisk trombon vid musikskolan i Karlstad och Musikhögskolan Ingesund i Arvika. Där mötte han folkjazz-pionjären Bengt-Arne Wallin och trombonisten Eje Thelin, som övertalade honom att gå från strikt klassiska studier till improvisation och att utveckla sitt eget synsätt. Nils har varit involverad i många olika sorters musikprojekt: jazz, rock, soul och hip hop, storbandsframträdanden och för egen del- involverad i minst 500 album inklusive sådana med stora internationella stjärnor som ABBA, The Crusaders, Eddie Harris, Wyclef Jean och Herbie Hancock. 1983 släppte Nils sitt debutalbum Planet Rock. 1992 skedde de första framträdanden och inspelningarna av Nils "The Funk Unit" och 1994 skedde hans internationella genombrott på Jazz Baltica Festival i Tyskland. Sedan januari 2023 är Nils även konstnärlig ledare för ”Jazzradion” i SR P2
Rullstolsplats: Bokas på telefon 0771 70 70 70
Kunden ansvarar själv för att kontrollera att evenemanget ej är inställt eller flyttat. Vid inställt evenemang återbetalas ej service- och distributionsavgifter.
Örebro konserthus byggdes mellan åren 1930 och 1932 som hemvist både för stadsbibliotek och konsertverksamhet. Det invigdes den 2 april 1932 av prins Eugen. Det är beläget vid Fabriksgatan invid Svartån i centrala Örebro. Fram till 1981, då biblioteket flyttade till en ny byggnad vid Näbbtorgsgatan, var huset hemvist både för konsertverksamhet och stadsbibliotek. Under våren 2013 beslutades om en om- och tillbyggnad av huset. Denna ska ske under åren 2014 och 2015.
Huset är ritat av stadsarkitekten Georg Arn i nordisk klassicistisk stil. Arn lär ha varit inspirerad av Salle Pleyel (fr:Salle Pleyel) i Paris, ritad av Gustave Lyon (fr:Gustave Lyon) , och han har heller inte kunnat undgå att vara inspirerad av Stockholms stadsbibliotek, ritat av Gunnar Asplund några år tidigare. Särskilt gäller detta den stora bibliotekshallen, uppbyggd som en rotunda. Arn var tidigt inne på att skapa en Pantheon-liknande byggnad, men den byggnad som han skapade får sägas vara mer påtagligt influerad av antika mönster än Asplunds, som har mer dragning åt det moderna. Husets kupol domineras av en gyllene fackelbärande genius. Den ursprungliga fasaden på Arns byggnad var utsmyckad med en rad pilastrar, upptill avslutande i valv. Mellan pilastrarna fanns stuckreliefer föreställande tre gestalter med musikinstrument (lyra, horn resp. luta) utförda av Rolf Kjellberg.
Intill konsertsalen ligger Wirénsalen (den gamla bibliotekshallen), som utnyttjas som foajé, servering och mindre konsertsal. Wirénsalens namn syftar på kompositören Dag Wirén, som tillbringade sina gymnasieår i Örebro.