Stäng reklam
Menu

En hyllning till Sven-Bertil Taube av och med Augustifamiljen och Edda

Örebro

Örebro Konserthus
fredag, 23 februari 2024 kl:19:00

AUGUSTIFAMILJEN OCH EDDA MAGNASON GÖR EN VARM HYLLNING TILL SVEN-BERTIL TAUBE; EN GENTLEMAN, EN NATIONALIKON.

Hans far Evert skaldade och tonsatte den svenska folksjälen - men ingen kunde sjunga melodierna och orden som Sven-Bertil Taube. Även Ferlins, Theodorakis eller Leo Ferrers ord blev märkvärdigt levande i hans tolkningar. Sven-Bertil var kanske den siste store svenske estradören, sista länken till en tid som flytt i svensk underhållningshistoria. Hur klarade han att vara gladlynt, charmerande och varmt uttrycksfull i skuggan av faderns berömmelse, vara en självklar entertainer livet ut - trots att synen var borta? Ja, hur klarar VI oss utan honom, vad händer oss när våra ikoner försvinner? Det blir en kärleksfull kväll med massa fin musik; sångerna Sven-Bertil gjorde till sina.

Medverkande:
Edda Magnason - sång
Stefan Sporsen - piano, trumpet, sång,
Simon Ljungman - gitarr, sång
Daniel Gilbert - gitarr, sång
Björn Almgren - träblås, slagverk
Jonas Gustafsson - Bas
Sylvester Schlegel - Trummor, sång
Samuel Runsteen: Stråk
Lisa Långbacka: Dragspel
Henrik Wallgren - sång, recitativ

AUGUSTIFAMILJEN är ett hyllat och folkkärt band som gång på gång visar sin musikalitet, i vilket sammanhang de än återfinns. Med 10 år i På Spåret, samt många TV-konserter tex Victoriakonserten har bandet fått en speciell plats hos svenska folket, och de har jobbat med nästan alla stora svenska artister. Men den gången Sven-Bertil var med dem i På Spåret och för första gången offentligt framförde Everts ”17e balladen” gjorde starkt intryck på dem. Senare blev det samarbete på ”Taubespelen” mfl. Här förstärks bandet av fantastiska LISA LÅNGBACKA på dragspel och Samuel Runsteen på violin.

EDDA MAGNASON blev i ett slag rikskänd från att varit en hyllad artist i kännarkretsar. Hennes rollporträtt av Monica Zetterlund förbluffade såväl kritiker som en stor filmpublik. Men Eddas uttryck vilar inte i någon annans, hon är en personlig artist med underbar röst och enastående aura, hela tiden sökande vidare i musiken - och även på teaterscen. Hon och Augustifamiljen har samarbetat flera gånger, bla i SVT’s På Spåret (Medverkade t.o.m. TRE gånger under Augustifamiljens tid.)

HENRIK WALLGREN är en omtalad sångare, äventyrare och författare från Brännö, Göteborg. Han har rest över haven med ostindiefarare, vikingaskepp och sin egen skuta. Och sjungit in flera egna skivor. Här står han för inspiration, regi, sång och recitation.

Längd: 90 min, ingen paus

Rullstolsplatser bokas via Ticketmaster -
Telefon 0771 70 70 70 eller 019 766 62 00

Kunden ansvarar själv för att kontrollera att evenemanget ej är inställt eller flyttat. Vid inställt evenemang återbetalas ej service- och distributionsavgifter.

Örebro konserthus byggdes mellan åren 1930 och 1932 som hemvist både för stadsbibliotek och konsertverksamhet. Det invigdes den 2 april 1932 av prins Eugen. Det är beläget vid Fabriksgatan invid Svartån i centrala Örebro. Fram till 1981, då biblioteket flyttade till en ny byggnad vid Näbbtorgsgatan, var huset hemvist både för konsertverksamhet och stadsbibliotek. Under våren 2013 beslutades om en om- och tillbyggnad av huset. Denna ska ske under åren 2014 och 2015.


Huset är ritat av stadsarkitekten Georg Arn i nordisk klassicistisk stil. Arn lär ha varit inspirerad av Salle Pleyel (fr:Salle Pleyel) i Paris, ritad av Gustave Lyon (fr:Gustave Lyon) , och han har heller inte kunnat undgå att vara inspirerad av Stockholms stadsbibliotek, ritat av Gunnar Asplund några år tidigare. Särskilt gäller detta den stora bibliotekshallen, uppbyggd som en rotunda. Arn var tidigt inne på att skapa en Pantheon-liknande byggnad, men den byggnad som han skapade får sägas vara mer påtagligt influerad av antika mönster än Asplunds, som har mer dragning åt det moderna. Husets kupol domineras av en gyllene fackelbärande genius. Den ursprungliga fasaden på Arns byggnad var utsmyckad med en rad pilastrar, upptill avslutande i valv. Mellan pilastrarna fanns stuckreliefer föreställande tre gestalter med musikinstrument (lyra, horn resp. luta) utförda av Rolf Kjellberg.


Intill konsertsalen ligger Wirénsalen (den gamla bibliotekshallen), som utnyttjas som foajé, servering och mindre konsertsal. Wirénsalens namn syftar på kompositören Dag Wirén, som tillbringade sina gymnasieår i Örebro.

Datum / Tid

fredag, 23 februari 2024 kl: 19:00

Plats

Örebro, Örebro Konserthus

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad