Örebro Konserthus
onsdag, 29 januari 2025
kl:11:30
Välkommen på öppen repetition med Svenska Kammarorkestern på Örebro Konserthus.
Vi öppnar konserthuset för dig som alltid undrat hur det ser ut och hur det låter när Svenska Kammarorkestern har repetition under en konsertvecka. Du kan förvänta dig att höra samtal mellan musiker och dirigent, att musiken avbryts och tas om, och långa partier av klassisk oavbruten lyssning. Det är som en ”behind the scenes” där du får hoppa in i Svenska Kammarorkesterns vardag, fast du sitter som publik i konsertsalen.
Insläpp pågår till 11.25, därefter börjar orkestern att repetera. Repetitionen pågår till ca 12.45 men det är möjligt att lämna repetitionen från kl. 12.15. Rekommenderat att använda ytterplatser vid behov av att lämna repetitionen i förtid.
Onumrerade sittplatser på parkett.
Efter repetitionen finns det möjligheten att köpa biljett till alla publika evenemang på Örebro Konserthus.
Plats: Örebro Konserthus, ingång Foajen.
Örebro konserthus byggdes mellan åren 1930 och 1932 som hemvist både för stadsbibliotek och konsertverksamhet. Det invigdes den 2 april 1932 av prins Eugen. Det är beläget vid Fabriksgatan invid Svartån i centrala Örebro. Fram till 1981, då biblioteket flyttade till en ny byggnad vid Näbbtorgsgatan, var huset hemvist både för konsertverksamhet och stadsbibliotek. Under våren 2013 beslutades om en om- och tillbyggnad av huset. Denna ska ske under åren 2014 och 2015.
Huset är ritat av stadsarkitekten Georg Arn i nordisk klassicistisk stil. Arn lär ha varit inspirerad av Salle Pleyel (fr:Salle Pleyel) i Paris, ritad av Gustave Lyon (fr:Gustave Lyon) , och han har heller inte kunnat undgå att vara inspirerad av Stockholms stadsbibliotek, ritat av Gunnar Asplund några år tidigare. Särskilt gäller detta den stora bibliotekshallen, uppbyggd som en rotunda. Arn var tidigt inne på att skapa en Pantheon-liknande byggnad, men den byggnad som han skapade får sägas vara mer påtagligt influerad av antika mönster än Asplunds, som har mer dragning åt det moderna. Husets kupol domineras av en gyllene fackelbärande genius. Den ursprungliga fasaden på Arns byggnad var utsmyckad med en rad pilastrar, upptill avslutande i valv. Mellan pilastrarna fanns stuckreliefer föreställande tre gestalter med musikinstrument (lyra, horn resp. luta) utförda av Rolf Kjellberg.
Intill konsertsalen ligger Wirénsalen (den gamla bibliotekshallen), som utnyttjas som foajé, servering och mindre konsertsal. Wirénsalens namn syftar på kompositören Dag Wirén, som tillbringade sina gymnasieår i Örebro.