Örebro Konserthus
lördag, 15 februari 2025
kl:20:00
Sedan Martin Hederos drog ihop sitt drömband har Hederosgruppen utvecklats till landets kanske bästa jazzband på scen. De brukar placeras i jazzfacket, men själva verkar de mest fokuserade på att göra kul musik. Den är så full av ideer, intryck och improvisation att den är direkt hisnande.
Hederosgruppen debuterade med
Storstrejk (2020) och följde upp det med
Ståplats (2022), som är den enda skiva hittills som tilldelats Gyllene skivan, Grammis och Manifestpriset.
Förväntningarna är alltså höga när deras tredje album nu är på väg. Passande nog har skivan fått titeln
Stilbrott
Precis som tidigare är samtliga bandets fem medlemmar med och bidrar med ideer och
kompositioner. Resultatet hade kunnat bli splittrat, men den här kvintetten har gjort stilbrottet till sin egen konstform och liksom förut blandas det röjiga med det ömma i en mängd olika stilar. Den röda tråden är glädjen över att vara vid liv och att få spela musik för publik.
HEDEROSGRUPPEN
Andreas Sjögren – saxofon, basklarinett
Konrad Agnas – trummor
Martin Hederos – klaviaturer
Josef Kallerdahl – bas
Emil Strandberg – trumpet
Längd ca 90 min.
Platser Onumrerade sittplatser framför scenen.
Rullstolsplatser bokas direkt på telefon 0771 70 70 70 eller på 019 766 62 00 (tisdag & torsdag kl. 10.00-12.00). Rullstolsplatser går också att köpa direkt över disk i receptionen på Kulturkvarteret i Örebro.
Som biljettköpare är du ansvarig för att kontrollera att evenemanget ej är inställt eller flyttat. Vid inställt evenemang återbetalas ej service- och distributionsavgifter.
Örebro konserthus byggdes mellan åren 1930 och 1932 som hemvist både för stadsbibliotek och konsertverksamhet. Det invigdes den 2 april 1932 av prins Eugen. Det är beläget vid Fabriksgatan invid Svartån i centrala Örebro. Fram till 1981, då biblioteket flyttade till en ny byggnad vid Näbbtorgsgatan, var huset hemvist både för konsertverksamhet och stadsbibliotek. Under våren 2013 beslutades om en om- och tillbyggnad av huset. Denna ska ske under åren 2014 och 2015.
Huset är ritat av stadsarkitekten Georg Arn i nordisk klassicistisk stil. Arn lär ha varit inspirerad av Salle Pleyel (fr:Salle Pleyel) i Paris, ritad av Gustave Lyon (fr:Gustave Lyon) , och han har heller inte kunnat undgå att vara inspirerad av Stockholms stadsbibliotek, ritat av Gunnar Asplund några år tidigare. Särskilt gäller detta den stora bibliotekshallen, uppbyggd som en rotunda. Arn var tidigt inne på att skapa en Pantheon-liknande byggnad, men den byggnad som han skapade får sägas vara mer påtagligt influerad av antika mönster än Asplunds, som har mer dragning åt det moderna. Husets kupol domineras av en gyllene fackelbärande genius. Den ursprungliga fasaden på Arns byggnad var utsmyckad med en rad pilastrar, upptill avslutande i valv. Mellan pilastrarna fanns stuckreliefer föreställande tre gestalter med musikinstrument (lyra, horn resp. luta) utförda av Rolf Kjellberg.
Intill konsertsalen ligger Wirénsalen (den gamla bibliotekshallen), som utnyttjas som foajé, servering och mindre konsertsal. Wirénsalens namn syftar på kompositören Dag Wirén, som tillbringade sina gymnasieår i Örebro.