Sanna Nielsen & Anders Glenmark - När vi närmar oss jul
Örebro
Örebro Konserthus
söndag, 13 december 2015
kl:18:00
När vi närmar oss jul
I år gör Sanna Nielsen och Anders Glenmark konserten ”När vi närmar oss jul” ihop. Tillsammans besöker de konserthus runt om i Sverige för att sprida julglädje.
Den här konserten är för alla de som vill lyssna på vår favoritmusik som både går i högtidens tecken och alla känslor kring den, men även lära känna den musik vi har gjort eller lyssnat på själva. En kväll med musikalisk glädje i ett samarbete som känns väldigt roligt.
Konserten är ca 2 h, ingen paus
Plats: Örebro Konserthus
Biljettpris: Ordinarie 565 kr inkl. serviceavgift
Ungdom upp till 15 år 290 kr inkl. serviceavgift
Rullstolsplats bokas på telefon 019-766 62 64
För mer information: www.lifeline.se
Örebro konserthus byggdes mellan åren 1930 och 1932 som hemvist både för stadsbibliotek och konsertverksamhet. Det invigdes den 2 april 1932 av prins Eugen. Det är beläget vid Fabriksgatan invid Svartån i centrala Örebro. Fram till 1981, då biblioteket flyttade till en ny byggnad vid Näbbtorgsgatan, var huset hemvist både för konsertverksamhet och stadsbibliotek. Under våren 2013 beslutades om en om- och tillbyggnad av huset. Denna ska ske under åren 2014 och 2015.
Huset är ritat av stadsarkitekten Georg Arn i nordisk klassicistisk stil. Arn lär ha varit inspirerad av Salle Pleyel (fr:Salle Pleyel) i Paris, ritad av Gustave Lyon (fr:Gustave Lyon) , och han har heller inte kunnat undgå att vara inspirerad av Stockholms stadsbibliotek, ritat av Gunnar Asplund några år tidigare. Särskilt gäller detta den stora bibliotekshallen, uppbyggd som en rotunda. Arn var tidigt inne på att skapa en Pantheon-liknande byggnad, men den byggnad som han skapade får sägas vara mer påtagligt influerad av antika mönster än Asplunds, som har mer dragning åt det moderna. Husets kupol domineras av en gyllene fackelbärande genius. Den ursprungliga fasaden på Arns byggnad var utsmyckad med en rad pilastrar, upptill avslutande i valv. Mellan pilastrarna fanns stuckreliefer föreställande tre gestalter med musikinstrument (lyra, horn resp. luta) utförda av Rolf Kjellberg.
Intill konsertsalen ligger Wirénsalen (den gamla bibliotekshallen), som utnyttjas som foajé, servering och mindre konsertsal. Wirénsalens namn syftar på kompositören Dag Wirén, som tillbringade sina gymnasieår i Örebro.