Menu

Markurells I Wadköping

Örebro

Örebro Konserthus
fredag, 14 januari 2022 kl:18:00

Premiär för ”Markurell Musikalen” med Svenska Kammarorkestern. Manus/regi Peter Flack

b ÅRETS JULKLAPPSTIPS - GE BORT EN UPPLEVELSE I VÄRLDSKLASS /b

Premiär 6:e januari 2022.

Hundra år efter att Hjalmar Bergman skrev den tidlösa historien om herr Markurell presenterar vi nu Markurell Musikalen! I ett helt unikt samarbete mellan Svenska Kammarorkestern, Monica Forsberg och Peter Flack skapar nykomponerad musik och namnkunniga artister musikalisk magi.

– Historien är världsklass. Det ska bli jättekul och spännande att hålla liv i ett stycke av Örebros historia, uppmärksamma Hjalmar Bergman, vår vackra stad, och göra Musikalen Markurell till en varm föreställning för hela familjen, berättar Peter Flack.

Längd: 2 tim 30 min inkl. paus
Rullstolsplatser bokas på 0771 70 70 70 alt. 019 766 62 00

i Kunden ansvarar själv för att kontrollera att evenemanget ej är inställt eller flyttat. Vid inställt eller flyttat evenemang återbetalas ej service- och distributionsavgifter. /i

Örebro konserthus byggdes mellan åren 1930 och 1932 som hemvist både för stadsbibliotek och konsertverksamhet. Det invigdes den 2 april 1932 av prins Eugen. Det är beläget vid Fabriksgatan invid Svartån i centrala Örebro. Fram till 1981, då biblioteket flyttade till en ny byggnad vid Näbbtorgsgatan, var huset hemvist både för konsertverksamhet och stadsbibliotek. Under våren 2013 beslutades om en om- och tillbyggnad av huset. Denna ska ske under åren 2014 och 2015.


Huset är ritat av stadsarkitekten Georg Arn i nordisk klassicistisk stil. Arn lär ha varit inspirerad av Salle Pleyel (fr:Salle Pleyel) i Paris, ritad av Gustave Lyon (fr:Gustave Lyon) , och han har heller inte kunnat undgå att vara inspirerad av Stockholms stadsbibliotek, ritat av Gunnar Asplund några år tidigare. Särskilt gäller detta den stora bibliotekshallen, uppbyggd som en rotunda. Arn var tidigt inne på att skapa en Pantheon-liknande byggnad, men den byggnad som han skapade får sägas vara mer påtagligt influerad av antika mönster än Asplunds, som har mer dragning åt det moderna. Husets kupol domineras av en gyllene fackelbärande genius. Den ursprungliga fasaden på Arns byggnad var utsmyckad med en rad pilastrar, upptill avslutande i valv. Mellan pilastrarna fanns stuckreliefer föreställande tre gestalter med musikinstrument (lyra, horn resp. luta) utförda av Rolf Kjellberg.


Intill konsertsalen ligger Wirénsalen (den gamla bibliotekshallen), som utnyttjas som foajé, servering och mindre konsertsal. Wirénsalens namn syftar på kompositören Dag Wirén, som tillbringade sina gymnasieår i Örebro.

Datum / Tid

fredag, 14 januari 2022 kl: 18:00

Plats

Örebro
Örebro Konserthus
Fabriksgatan 2, Box 335


Karta

Typ

Teater

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad