Menu

Nötknäpparen - Grand Kyiv Ballet

Blandat

ASKERSUND, Sjöängen, Stora salongen
fredag, 1 december 2023 kl:19:00

I föreställningen Nötknäpparen medverkar dansarna i Grand Kyiv Balett, som är ledande balettdansare inom den ukrainska balettskolan och har representerat den på de främsta scenerna i världen under de senaste fem åren.
 
Nötknäpparen är en balett av Pjotr Tjajkovskij med libretto av Marius Petipa, baserad på E.T.A. Hoffmans saga, skapad och först framförd 1892. I Hoffmanns saga heter flickan Marie (huvudpersonen), och hennes favoritdocka är Clara. Marius Petipa använde precis detta för sitt libretto.
 
Akt 1.
 
På julafton börjar gästerna samlas i President Silberhaus hem. Hans barn, Marie och Fritz, väntar på julklapparna tillsammans med andra barn. Den sista gästen som dyker upp är Drosselmayer, Maries gudfar som också är en magisk leksakstillverkare. Hans förmåga att ge liv åt leksaker fascinerar och samtidigt skrämmer barnen. Gudfadern ger Marie en mekanisk Nötknäppare. Festen avslutas med en avskedstango. Marie återvänder till sitt rum och kramar om Nötknäpparen.
 
Sedan fortsätter handlingen i Maries dröm. Väggarna i hennes rum drar isär, julgranen börjar växa, och julgransdekorationerna kommer till liv. Muskungen dyker upp med sin musarmé. Nötknäpparen och soldaterna kämpar och besegrar Muskungen. Nötknäpparen förvandlas sedan till en vacker prins.
 
Akt 2.
 
Marie och prinsen och de levande dockorna gläds, firar och dansar under en fantastiskt vacker stjärnhimmel bredvid julgranen. Snön virvlar runt dem. Den glädjande segern över Muskungen, som symboliserade ondska, dansar dockorna i spansk, kinesisk, arabisk och slavisk stil. Samt mängd av fantasifulla figurer, som dockor, snöflingor, blommor dansar runt omkring.  Alla förbereder sig för bröllopet mellan Marie och prinsen. Drosselmayer dyker upp igen och allt då förändras runtomkring dem. När Marie vaknar upp på juldagsmorgon ligger hon under granen med Nötknäpparen i sina händer.
 
Nötknäpparen är en vacker, finurlig och aktuell saga! En saga där drömmen förvandlar livet, där gott besegrar ont, där godhet förändrar världen till det bättre.
 
Genom att dansa denna balett skapar också Grand Kyiv Balett något gott. Eftersom en del av pengarna som de får från sina föreställningar kommer att användas för att återuppbygga Ukrainas huvudballettakademi och renovera ett barnhem.
 
Att köpa en biljett till denna föreställning ger en underbar present till dig själv, dina barn och dina barnbarn. Att se Nötknäpparen blir, lovar vi en oförglömlig upplevelse.
 
Speltid: 2 timmar med paus.
Rekommenderas för besökare från 5 år.
 
Arrangör:  Grand Kyiv Balett - Alexsandr Stoyanov
 
Biljettinformation
 
Föreställningens längd 2 tim (inkl. 20 min paus)
 
Early BIRD 495 SEK (inkl service avgift 40 SEK) säljs fram till 23/6 2023


Biljettpris Ordinarie 640 SEK (inkl. serviceavgift 40 SEK)
Ungdomspris upp till 12 år samt seniorpris 535 SEK (inkl. serviceavgift 40 SEK)
Eventuellt kvarvarande biljetter säljs vid entrén till konserten. Ej återköp av köpta biljetter.

För bokning av rullstols- och ledsagarplatser kontakta Bok- och papper i Askersund Tel: 0583-711730 eller Kulturhuset Sjöängen - sjoangen@askersund.se Tel: 0583-82000

OBS! Det är inte tillåtet att ta med rollator och barnvagnar in i Stora salongen med tanke på säkerheten vid en eventuell utrymning. Det är därför heller inte tillåtet med rullstolar på våning 3. Bra att veta: Vid sen ankomst kan vi inte garantera platsen du bokat.
 


Nötknäpparen - Grand Kyiv Ballet
2024-11-23 19:00:00
Blandat, ASKERSUND, Sjöängen, Stora salongen

Datum / Tid

fredag, 1 december 2023 kl: 19:00

Plats

ASKERSUND, Sjöängen

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

535kr - 640kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad