Menu

Måndagskväll med Jonas Brandin & Håkan Olsson

Blandat

BODA KYRKBY, Boda Gammelgård
måndag, 22 juli 2024 kl:19:00

En konsert med "Folkmusiken i Boda" i centrum. 
Två fiolspelare som båda har haft "bodapolskan" med sig sedan de var unga.
Jonas som började i Boda Spelmanslag redan som barn och som  framförallt haft Jöns Sven-Erik Hansson som sin läromästare och Håkan Olsson som fick sin ingång till "bodapolskan" genom att han var elev vid Kappelsbergs Musikskola där Röjås Jonas var hans lärare. 
Självklart kommer många av de låtar vi spelar vara hämtade ur Röjås Jonas  fantastiska folkmusikuppteckningar "Folkmusiken i Boda" som nu finns nyutgiven med en notbok samt en CD-box men här kan det också bli låtar från Håkans Ångermanland och kanske något från Västanå Teater och Magnus Stinnerboms fina musik där Jonas varit med i 12 somrar.

Jonas Brandin är sedan många år verksam folkmusiker och fiolpedagog, utbildad på Kungl Musikhögskolan i Stockholm, och arbetar för närvarande som en av huvudlärarna på Malungs folkhögskolas folkmusik- och danskurser. Jonas har stor erfarenhet av att spela till dans, både i undervisning och som dansmusiker. Jobbade i många år som dansspelman på danskurserna under Rättviksdansen och Rättvik Folklore Festival, tillsammans med Hadrian Prett, där polskor från Boda, Rättvik, Bingsjö, Ore och Orsa lärdes ut.
Jonas är uppvuxen i Boda Kyrkby och hans huvudsakliga tradition är musik från Boda men han spelar gärna låtar från andra delar av vårt avlånga land.
Han arbetatade under många år med Västanå Teaters produktioner både i Berättarladan i Sunne och på turné.

Håkan Olsson jobbar nu i Hovkappellet på Kungliga Operan. Där sitter han som stämledare för altfiolstämman. Håkan är sprungen ur en gedigen spelmanssläkt från Ångermanland och har förvaltat sitt arv väl.
" Jag träffade Röjås Jonas första gången när jag började på Kapellsbergs Musikskola 1979. Han var min fiol- och violalärare men vi spelade också bodapolskor tillsammans. Vi började göra spelningar och hålla kurser runt om i Sverige. En höjdpunkt var när vi hade konserter i Musik vid Siljan Festivalen, sommaren 1980 tillsammans med hans barn, Maria, Britta och Hans. Vår relation utvecklades till en fin vänskap och under många år tillbringade jag alltid någon vecka hos honom i hans fina hus på Osmundsberg i Boda. Jag minns särskilt när vi hälsade på Påhl Olle och spelade i hans kök. Deras samspel var helt fantastiskt!
Ibland åkte vi hem till hans bror Erik också och spelade. Röjås Jonas hade ett oerhört karakteristiskt spel som jag bara älskade och aldrig kommer att glömma."

Datum / Tid

måndag, 22 juli 2024 kl: 19:00

Plats

BODA KYRKBY, Boda Gammelgård

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

150kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad