Menu

Måndagskväll med Henrik Wikström & Anders Olsson

Sverige

BODA KYRKBY, Boda Gammelgård
måndag, 5 augusti 2024 kl:19:00

Henrik Wikström & Anders Olsson
Hallaren - Musik från Öst-Tröndelag

Spelmännen Henrik Wikström och Anders Olsson släpper skiva i sommar.
Hallaren - Musik från Öst-Tröndelag
På skivan finns musik som vi hämtat från Kalls socken, västra Jämtland och gränstrakten mot Nord-Tröndelag, Norge. Musiken är fantastisk i sig själv men för oss är den också tätt sammanflätad med berättelserna. Berättelserna som ger oss en glimt av människorna och deras liv i en tid då fiolerna klingade till vardag och fest och där skickliga spelmän var eftertraktade.
En kylig senhöst för några år sen gjorde vi en vandring i de gamla spelmännens fotspår, över sjö, genom skog och upp på vitpudrade fjäll. Vi besökte platser för övergivna spelmanshem och fick uppleva den vackra men kärva naturen som format människorna och det liv de levt där.
Hallaren är ett berg på den norska sidan, en plats där jämtar och trönder under århundraden möttes för handel. 
Människor har i alla tider rört sig fram och åter över den gräns som skiljer Sverige och Norge åt. Jakt och fiske, forbonderesor till marknader och handelsplatser, arbetsvandringar och kärlek över gränsen har gett ett rikt utbyte åt båda håll. Därför finns många gemensamma låtar på båda sidor om gränsen.
Vi har samlat låtar som vi hittat på arkivinspelningar och i notuppteckningar, bearbetat och format dem på vårt sätt. En del av låtmaterialet är välbekant bland nutida spelmän medan en del inte är det och därför extra roligt att lyfta fram.
Jämtland kallas ibland för Öst-Tröndelag, lite med glimten i ögat och det är svårt att dra en skarp kulturell eller musikalisk gräns i området.

Datum / Tid

måndag, 5 augusti 2024 kl: 19:00

Plats

BODA KYRKBY, Boda Gammelgård

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

150kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad