Menu

Johan Blohms Trio i LUDVIKA

Blandat

LUDVIKA, Kyrkskolan
onsdag, 24 april 2024 kl:19:00

Johan Blohm ansågs vara en av Sveriges bäst bevarade hemligheter i många år, men tack vare ett sensationellt YouTube-klipp har The Refreshments boogie rolling pianist kunnat visa världen vilken keyboardmästare han är. Filmklippet i fråga visar Johan vråla genom sitt signatursolonummer ”JB’s Boogie” på mindre än två minuter under en paus i en Refreshments-show. För den alltid så coola Johan Blohm är det bara ännu en dag på jobbet, men häpnadsväckande 22 miljoner visningar (och räkningar) bevisar att häpna boogie-woogie-älskare över hela världen har börjat sprida nyheterna
En dag hade Johan en entusiastisk amerikansk röst i telefonen till exempel. Det visade sig vara den legendariske producenten och ljudteknikern Bruce Swedien, som hade konstruerat alla Michael Jacksons soloalbum mellan 1978 och 2001, co-producerat världens mest sålda album ”Thriller” samt producerat jazz- och rockjättar som Count Basie, Lionel Hampton, Diana Ross, Barbara Streisand, Paul McCartney och Mick Jagger. Swedien bjöd in Johan till sitt hem i Florida för att få en förstahands glimt av hans pianoteknik. Efter The Refreshments amerikanska debut på SXSW-festivalen i Austin 2011 åkte Johan till Florida där de gjorde några demoinspelningar och diskuterade möjligheterna för ett framtida samarbete.
RocknRoll och Countrymusik Det är ingen överdrift att säga att Johan Blohm ganska bekvämt har tagit positionen som Sveriges Jerry Lee Lewis, speciellt om "The Killers" klassiska countrystil från 60- och 70-talet är din grej. Han var groomad i old school rocknroll och country från början och växte upp med ljudet av sin pappas favoritartister: Jerry Lee Lewis, Chuck Berry, Charlie Rich och så vidare.
När han var sju fick familjen ett gammalt stående piano av en släkting. Snart hade Johan hittat melodin till ”Green Green Grass Of Home” med sin högra hand - och det fanns ingen återvändo därifrån. Sedan dess har han blandat rock’n’roll, country och boogie-woogie till en musikstil präglad av ett hårt drivande groove som han på något sätt lyckas låta helt utan ansträngning.
Med tanke på att Johan växte upp i Sverige under 70-talet är han ungefär hur mycket rock’n’roll som helst. Han har spelat tillsammans med legender som D.J. Fontana, Sleepy La Beef, Ray Sharpe, Al Ferrier och Stan Kessler. Han har festat med Jerry Lee Lewis (och levt för att berätta). Han har visat en imponerad James Burton sina patenterade boogie licks. Och hemma i hans garage står en Ford Thunderbird parkerad bredvid en Pontiac Trans Am. JB har ett ”rock’n’roll-hjärta”. Rätt grejer, om du vill.
Hans stil är en smittsam blandning av alla hans musikaliska hjältar genom åren - Gram Parsons, Merle Haggard, Jerry Lee Lewis, Hank Williams, Amos Milburn, Albert Ammons och så vidare. Det är country med rock’n’roll-attityd eller tvärtom. Den totala motsatsen till den samtida countrystil som Tom Petty en gång kallade ”dålig rock med fiol”.
1999 träffade Johan Joakim Arnell från The Refreshments. När Joakim hörde Johan spela blev han imponerad och boogiemannen erbjöds snart en fast tjänst i bandet. På The Refreshments skivor snickrade han snart ut sin egen nisch med countrytonade solonummer, specialskrivna för honom av bandets chefslåtskrivare Joakim Arnell, men det var inte förrän solodebuten ”Reconsider Me” 2005 som Johan kände sig mogen nog. musikaliskt att göra sin egen grej.   
Låtar som Joe Souths ”Rose Garden” (som Lynn Anderson i början av 70-talet gjorde till en av världens största radiohits), Dorsey Burnettes ”As Long As I Live”, Willie Nelsons ”Mr. Record Man”, Rockpiles ”As Lovers Do” och Harlan Howards ”Sunday Morning Christian” presenterade Johan Blohm som en old school countrysångare med ett klassiskt rock’n’roll-hjärta. Men det var det intensiva albumet närmare ”JB’s Boogie” som skulle stjäla det mesta av uppmärksamheten.
Smakfullt val av låtar "Reborn Man" serverar återigen en smakfull blandning av klassiska låtar från 50-talet och framåt. Låtskrivaren Rick Klang levererade ”Good News Travels Fast” till The Refreshments album ”On The Rocks” för ett par år sedan. Bandet hade hört låten på en 80-talsinspelning av Jerry Lee Lewis, och Rick Klang blev så förtjust över det svenska bandets version att han genast erbjöd dem fler låtar. Den inledande kickstarten ”Hot Mess” var en av dem. Nästa är en låt av en av Johans absoluta favoriter, Charlie Rich. Han spelade in ”There Won’t Be Anymore” 1965, men låten släpptes inte förrän 1973 då den omedelbart blev en #1-låt på de amerikanska countrylistorna. Och så är det Moon Mullican med den äldsta låten på albumet, rockabilly-boppin "Big Big City" från 1958. Carl Mann är mest känd för "Mona Lisa", men hans "If I Could Change You" från 1961 är också en pärla, uppenbarligen av Johans inspirerade version. "Little Ol Wine Drinker Me" är en annan cool klassiker som Dean Martin tog hitlistorna med ett skevt leende redan 1967.
Randy Chaffers "Shes Not Really Cheatin (Shes Just Gettin Even)" är också bekant

Datum / Tid

onsdag, 24 april 2024 kl: 19:00

Plats

LUDVIKA, Kyrkskolan

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

150kr - 250kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad