Menu

Anders Hanser: ABBA till Mamma Mia & Kalle Moreaus

Blandat

SPÅNGA, Spånga Folkan
tisdag, 9 april 2024 kl:14:00

Känsla och innehåll har genom åren varit honnörsord i Anders produktioner tillsammans med en god portion berättar­glädje. Åskådaren skall ha med sig en upplevelse hem.


Från ABBA till Mamma Mia 
Upplev den fantastiska historien från 1974-1999 berättad av medlemmarna i ABBA och deras närstående. I ett bildspel av Anders Hanser presenteras en fascinerande resa genom 25 år av vår egen musikhistoria. Närmare än så här går det inte att komma ABBA!
Hösten 1978 träffade Anders Hanser medlemmarna i ABBA för första gången och började att fotografera dem under inspelningarna i Polarstudion. Anders blev snart ABBAs officiella fotograf och dokumenterade praktiskt taget allt kring deras verksamhet, konsertturnéer, tv-inspelningar, promotionfilmer etc. Ofta tog Anders stillbilder i samband med att hans gamle skolkamrat Lasse Hallström filmade.
När Björn och Benny beslutade sig för att tillsammans med Tim Rice skriva musikalen "Chess", dokumenterade Anders även detta 1982-84. Året därpå fyllde Anders 40 år och han bad Kalle Moraeus ta med sig några spelmän från Orsa att komma till Stockholm och spela på kalaset. På så sätt träffades Benny Andersson och Kalle Moraeus. Benny berättade för Kalle om sin önskan om att få spela in en grammofonskiva med sina dragspelslåtar och behövde ett spelmanslag. Kalle förmedlade Bennys fråga till sina bröder Perra och Olle samt kamraterna Leif Göras och Nicke Göthe. Två år senare, 1987 kom Benny till Orsa och i Anders hem i Oljonsbyn, hörde han Orsa spelmän framföra hans låtar för första gången - " Det är det största jag upplevt i mitt musikaliska liv" berättade Benny långt senare i samband med en BAO konsert i Leksand.
Anders har fortsatt att dokumentera mycket av det som Björn och Benny arbetat med, fram till urpremiären på musikalen "Mamma Mia" i London 1999. På hösten 1999 öppnade en stor utställning om ABBA på Nordiska museet och till den producerade Anders sitt bildspel. Tillsammans med skribenten Carl Magnus Palm gjorde han också boken Från ABBA till Mamma Mia! på det svenska förlaget Premium.
Förlagets bildbyrå Rockashot förvaltar sedan dess Anders ABBA bilder. På ABBA THE MUSEUM finns 150 av Anders bilder.


Kalle Moraeus - Bortom de blånande bergen (30 min) 
Anders Hansers bilder av sin hembygd i Dalarna användes under många år som reklam av SiljanTurism. Han gjorde även en video 1992, Siljan om sommaren den sköna. Den blev dock omodern genom att gasborrningen i Orsa fanns med, men någon ny film fanns det inte pengar till. Åren gick och Anders letade efter ett nytt uppslag. 2004 lyssnade han på Kalle Moraeus CD Bitå och upptäckte att den passade alldeles utomordentligt bra till att göra en film om Dalarna. Kalle tämde på idén och filmen spelades in 2005. Möt Dalarna i allmänhet och Siljansbygden i synnerhet, förmedlad av den mycket folkkäre Kalle Moraeus i tal och musik. Dalarna har aldrig varit vackrare i Anders Hansers bilder.

Datum / Tid

tisdag, 9 april 2024 kl: 14:00

Plats

SPÅNGA, Spånga Folkan

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

150kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad