Menu

Vendeltidsdagarna 2022

Blandat

STAFFANSTORP, Uppåkra Arkeologiska Center
lördag, 20 augusti 2022 kl:10:00

Vendeltidsdagarna 2022.Åter är det dags för en stor folkfest i Uppåkra i historiens och arkeologins tecken.Missa inte denna helt fantastiska historiska festival som lockar tusentals besökare varje år!Kom och känn historiens verkliga vingslag på ett färgsprakande mångfacetterat och helt unikt historisk evenemang på den plats som visat sig vara Nordens allra främsta järnåldersfyndplats alla kategorier - nämligen Uppåkra.Biljettpris: Kund i Sparbanken Skåne: Fritt inträde (vid uppvisning av personligt bankkort)
Övriga: Vuxen 150 sek/dagAlla under 18 år: fritt inträde

Möt tidstypiska krigare från hela Europa!Möt vikingar!Besök och handla på vår historiska marknadsplats. Upplev de olika järnåldersperioderna.Upplev arkeologisk modevisning!Se nyskriven barnteater av författaren Martin Widmark med teater Lukkan!Se talkshow ledd av Cecilia Nebel med rader av spännande personer med koppling till den historiska världen och vetenskapen, bl a historiker Dick Harrison.Gå guidade visningar (även på engelska).Mat och fika på serveringar och från foodtrucks.ARRANGERAS AV: Uppåkra arkeologiska center och Sparbanken Skåne
FAKTA OM UPPÅKRA: Här har mer än 28 000 fynd gjorts de senaste åren och bara en bråkdels bråkdel, 0,2 procent, är ännu utgrävt. Här har funnits en stad eller samhälle, ett politiskt maktsäte, i mer än 1000 år. Här har en kungar eller storhövdingar under långt tid residerat över viktiga delar av det som idag är Danmark och Sverige.Här fanns en gång långhus, verkstäder, ugnar, förråd och fähus utspridda över en yta som täckte minst 44 hektar (motsvarande drygt 80 fotbollsplaner!). Här möttes folk från när och fjärran för att utbyta varor och ideer. Hantverket som tillverkats på platsen liksom handelsvarorna har i många fall varit av mycket hög klass. I Uppåkras jord hittas långväga fynd som mynt, smycken och glas från olika delar av kontinenten, och till och med från platser som exempelvis Ryssland, Irak, Uzbekistan och Tunisien. Metalldetekteringarna av det översta ploglagret som gjordes i slutet av 90-talet och tidigt 2000-tal har resulterat i hisnande 28 000 föremål av silver, guld, koppar och brons, vilket gör Uppåkra till en av de mest fyndrikaste fornlämningarna i Skandinavien.

Datum / Tid

lördag, 20 augusti 2022 kl: 10:00

Plats

STAFFANSTORP, Uppåkra Arkeologiska Center

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

150

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad