Menu

Innan Träden Faller

Borås

Borås Stadsteater
torsdag, 4 april 2019 kl:19:00

En överraskande, humoristisk och poetisk betraktelse över de svårigheter vi människor och vår värld står inför just nu. Bland engångsplast, trädrötter, 1600-talskostymer och soffan från vardagsrummet skildras identitet, kärlek och klimatångest i ord förflyttade från 1600-talet till vår nutid och det språk som vi alla talar med våra kroppar.

”Jag tänker på träden. De som blev kvar. De som fortfarande står där mitt i en stad som växer sig större och större. Träden står inte längre i en skog. De står i ett hav av asfalt och betong. Vad tänker träden på?

Jag tänker på sommaren. På den ovanligt långa värmen, på de ovanligt stora bränderna, på isarna som smälter fortare och fortare, på de oväntade orkanerna, översvämningarna, skyfallen, torkan, haven som fylls av plast, vattennivåer som stiger, den tunga koldioxidmättade luften…

Jag tänker på kärleken. ”

- Birgitta Egerbladh

I Innan träden faller utgår Birgitta Egerbladh ifrån tre teman - identitet, kärlek och klimatångest. Texterna hämtas ur William Shakespeares pjäser Som ni vill ha det, Trettondagsafton, Romeo och Julia, Stormen och En midsommarnattsdröm.

Birgitta Egerbladh är känd för sin humoristiska och varma gestaltning av människan och hennes tillkortakommanden, av hur hon kämpar med livet och vardagen. Hon arbetar fram sina föreställningar steg för steg utan färdigt manus i nära samarbete med ensemblen och dramaturgen Marie Persson Hedenius. Hennes konstnärliga uttryck är, precis som hennes tillvägagångssätt, helt unikt och kan beskrivas som poetisk och humoristisk dansteater. Hon har kallats för både folklig och nyskapande.

Koreografen, regissören och kompositören Birgitta Egerbladh har haft framgång med sina dansteaterföreställningar på en lång rad av landets scener. Bland annat Kulturhuset Stockholm Stadsteater, Kungliga Baletten, Göteborgsoperans Balett, Folkteatern Gävleborg, Uppsala Stadsteater, Unga Dramaten, Helsingborgs Stadsteater och senast Folkteatern Göteborg. Hon har även samarbetat med humorgruppen Klungan.

Birgitta Egerbladh har fått ett flertal prestigefyllda utmärkelser. 2001 tilldelades hon Konstnärsnämndens Birgit Cullberg-stipendium och 2004 fick hon som första koreograf motta Svenska Dagbladets Thaliapris. 2005 fick hon Teaterkritikernas stora pris. 2013 utsågs hon till hedersdoktor vid Umeå Universitets humanistiska fakultet och 2017 fick hon motta Gannevikstipendiet.

Borås Stadsteater grundades för snart 50 år sedan. Vi är en del av Borås Stad och du hittar oss i Kulturhuset. Borås Stadsteater grundades 1964, då kulturnämnden i Borås tog över huvudansvaret för den dåvarande Borås Kretsteater (grundad 1954 av Lars-Gerhard Norberg). 1975 flyttade man in i det då nybyggda Kulturhuset. Innan detta hade man använt sig av Borås gamla teater, byggd 1873 och riven 1983.

Datum / Tid

torsdag, 4 april 2019 kl: 19:00

Plats

Borås, Borås Stadsteater

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

250

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad