En Rackarns Långhelg

Borås StadsteaterDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

Bibbi börjar närma sig pensionen efter ett långt yrkesliv som tandhygienist. Hemmet hon bott i sedan barnsben börjar allt mer likna ett museum över de döda föräldrarna, och nog verkar hon få gå genom livet utan några större spänningsmoment eller risktaganden. Fram tills hennes frisör frågar henne om ett vådligt uppdrag, olikt allt annat Bibbi någonsin åtagit sig, och hon inte ids säga nej. ”Det här är once in a life time. På liv och död.”, förklarade frisören. ”Och så är det ju bara över långhelgen”.

Långhelgen är här. Maken och sonen är som vanligt iväg för att jaga och hennes utlevande syster Sullan tycker att Bibbi är för ”överdjävligt tråkig” till att ens ödsla tid på, så risken att någon ska avslöja att hon håller flyktingar gömda i källaren över helgen bör inte vara så stor. Men när Bibbi överrumplas av en serie oväntade besök bäddar det för trubbel.

Plötsligt dyker Sullan ändå upp. Hon, som inte en satt sin fot i barndomshemmet på en herrans massa år, vill plötsligt bo hos Bibbi över helgen. Och sonen Jakob, som av någon mystisk anledning avbrutit jakten, börjar, liksom hans flickvän My, dyka upp ovanligt frekvent. Mycket dålig tajming. Samtidigt som Sullan plockar fram den ena ölen efter den andra och polisen gång på gång knackar på med frågor om Jakob försöker Bibbi frenetiskt och förgäves dölja vad hon gömmer under golvet. I takt med att dörrar, luckor och lock öppnas och stängs avslöjas sakta men säkert hemligheter som gör att inget är sig likt när långhelgen passerat.

Pjäsens är skriven av Maria Blom som slog igenom 2004 med filmen Masjävlar, där hon stod för både manus och regi. Masjävlar belönades med Guldbaggen för årets film och för bästa manus, samt nominerades för bästa regi. Förutom Masjävlar har hon skrivit och regisserat filmerna Nina Frisk, Fishy och Hallåhallå. Maria har också haft framgång inom teatervärlden med pjäser som Rabarbers, Sårskorpor, Doktor Kokos kärlekslaboratorium och Under Hallonbusken. Pjäserna som Maria skrivit har ett tydligt gemensamt drag: de är nutida, humoristiskt berättade med snabb och slagfärdig dialog.

Regi: Josefin Ankarberg

Scenografi: Ebba Forstenberg

Musik: Niko Röhlcke

På scen: Maria Havrell, Miran Kamala, Alexander Ohakas, Gunilla Rydholm-Eriksson, Amelie Tinnadotter Norrby

Plats: Stora Scenen

Borås Stadsteater grundades för snart 50 år sedan. Vi är en del av Borås Stad och du hittar oss i Kulturhuset. Borås Stadsteater grundades 1964, då kulturnämnden i Borås tog över huvudansvaret för den dåvarande Borås Kretsteater (grundad 1954 av Lars-Gerhard Norberg). 1975 flyttade man in i det då nybyggda Kulturhuset. Innan detta hade man använt sig av Borås gamla teater, byggd 1873 och riven 1983.

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2019-11-06 19:00


Plats/Lokal:

Adress:Fler tillfällen: