Menu

Möt Dorna Behdadi Och Olle Häggström

Borås

Kulturhuset
tisdag, 24 oktober 2017 kl:19:00

Artificiell intelligens i framtiden - möjligheter och risker med Dorna Behdadi och Olle Häggström
Hur har serier som Westworld och Äkta människor eller filmer som Blade Runner och Ex Machina påverkat vårt sätt att se på människan, hennes utveckling och artificiell intelligens (AI)? Vad innebär det att vara en människa? Vad avgör om något är ”mänskligt” eller inte?
Flera nya och framtida teknologier kan komma att radikalt påverka samhället och våra liv, och artificiell intelligens (AI) kan möjligen visa sig bli den mest betydelsefulla av alla. Möjligheterna är praktiskt taget obegränsade, men det gäller även riskerna. Vad kan vi vänta oss av ett samhälle där AI kan utföra alla arbetsuppgifter bättre och billigare än människor? Kommer mänskligheten bli överflödig för att till slut gå under? Hur skulle ett mer tilltalande framtidsscenario kunna se ut, och vad kan vi göra idag för att förbättra chanserna att uppnå ett sådant? Ett samarbete med Folkuniversitetet.
Olle Häggström är professor i matematisk statistik vid Chalmers tekniska högskola, ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien samt författare till bl.a. Riktig vetenskap och dåliga imitationer (Fri Tanke, 2008). Han har huvudsakligen forskat i sannolikhetsteori – vilket han är flerfaldigt prisbelönt för – och har på senare år även fördjupat sig i filosofi, klimatvetenskap, AI (artificiell intelligens) och sociala konsekvenser av framtida teknologier.
Dorna Behdadi är doktorand i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet. Hennes avhandling behandlar frågan om moraliskt agentskap hos andra entiteter än människor. Hur löser vi den etiska och juridiska ansvarsfrågan med allt mer autonoma artificiella system? Vem bör vi till exempel skuldbelägga om en stridsrobot dödar civila på egen hand? Kan artificiella intelligenser själva anses vara moraliska agenter och hållas ansvariga för sina handlingar? Eller ligger ansvaret alltid hos människan?
Tid: ca 1.30
Plats: Lilla Scenen

Lokal: Kulturhuset

Datum / Tid

tisdag, 24 oktober 2017 kl: 19:00

Plats

Borås, Kulturhuset

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

60

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad