Historiens Metoo-Vrål

KulturhusetDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

Historiens metoo-vrål: Ebba Witt-Brattström Skönlitteraturen är en minnesbank över människan i historien, alla hennes erfarenheter, upplevelser och känslor. Därmed även alla sorters övergrepp på flickor och kvinnor från Antiken fram till idag. Ebba Witt-Brattströms bok Historiens metoo-vrål kopplar ett tjuvgrepp på en tvåtusenårig tradition av vittnande om sexuellt våld mot kvinnor med dagens metoo-utsagor.

Med stöd i några av litteraturhistoriens viktigaste kvinnoröster samlar hon här en ny kategori vittneslitteratur. Det kan handla om japanska postorderbrudars fasansfulla bröllopsnätter i 1920-talets USA, eller sexuellt våld mot arbetarflickor under samma tid. Om den miljon tyska våldtäktsoffer som betalade nederlagets pris 1945, om en konkubins liv i 1800-talets Kina. Om pedofila övergrepp i 1000-talets japanska hov, eller i det slutande 1800-talets Katrineholm. Om pedofil incest i 1900-talets Sverige, Norge, Danmark eller i en högt bildad engelsk överklassmiljö kring förra sekelskiftet. Med stöd av Norstedts.

”Ebba Witt-Brattström kopplar samman litteraturhistoriska citat med röster ur metoo-kören och effekten är chockartad.” Kulturnyheterna SVT.

Plats: Teaterfojén

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2019-11-05 19:00


Plats/Lokal:

Adress:Fler tillfällen: