Spelschema och historik för Abalone Dots

Abalone DotsAbalone Dots

Abalone Dots, På väg på Spotify

Chocolate & Cigarettes

På väg

Abalone Dots, Long Lonely Road på Spotify

From A Safe Distance

Long Lonely Road

Abalone Dots, Little Sparrow på Spotify

Traveler

Little Sparrow

Abalone Dots är en svensk musikgrupp som spelar en blandning av americana och bluegrass. Influenserna tas både från den amerikanska och den svenska folkmusiken.


Under en del år bestod gruppen av fyra medlemmar; senare tre:


Tre av gruppens medlemmar träffades när de deltog i en uppsättning av musikalen Ronja Rövardotter i Västervik år 2000. Med en repertoar av bluegrassmusik bildades gruppen Avalanche. Det namnet visade sig dock vara upptaget och istället bytte gruppen namn till Abalone Dots efter de prickar av pärlemor som finns på en gitarr- eller banjohals. 2003 blev gruppen en kvartett och vann finalen i musiktävlingen Musik direkt och fick som pris möjlighet att delta i Music Crossroads-festivalen i Dar es-Salaam i Tanzania.


Sommaren 2005 medverkade gruppen i en bluegrassfestival i Torsåker i västra Gästrikland. Sveriges Television var där samtidigt och spelade in en musikdokumentär. En flickvän till en talangscout på skivbolaget Sony BMG såg dokumentären på TV, och kort efteråt fick gruppen sitt första skivkontrakt. På hösten 2007 var gruppen förband på Lars Winnerbäcks turné.


2010 lämnade Elin Mörk (född 1984) bandet för att börja studera. I maj 2010 spelade bandet in sin tredje skiva, som planerades att ges ut i början av 2011 men som kom först i april 2012.


Den 9 november 2011 meddelades att Abalone Dots skulle komma att ställa upp i Melodifestivalen 2012. Låten som bandet framförde heter "På väg" och är skriven av bandmedlemmarna själva samt av Viktor Källgren.


Under 2012-2013 har bandet turnerat tillsammans med bl.a. Kalle Moreaus och Lasse Kronér, The Refreshments och JLT.Datum
Event
Stad
Plats

Abalone Dots
Stockholm
Musikbåten Blidösund
Abalone Dots
Stockholm
Musikbåten Blidösund
Abalone Dots
Södertälje
Trombon
Abalone Dots
Luleå
Kulturens Hus - Lilla Salen
Abalone Dots
Stockholm
Musikbåten Blidösund
Abalone Dots
Stockholm
Blidösundsbåten
Abalone Dots På Obaren
Stockholm
Obaren
Abalone Dots
Stockholm
Musikbåten Blidösund