Spelschema och historik för Anthony B

Anthony BAnthony B

Anthony B, World A Reggae Music på Spotify

Black Star

World A Reggae Music

Anthony B, Water Pumpee på Spotify

Doctor's Darling - Riddim Driven

Water Pumpee

Anthony B, Freedom Fighter på Spotify

Freedom Fighter

Freedom Fighter

Anthony B tillhör tredje generationens reggaemusiker från Jamaica. Han föddes 31 mars, 1976 med namnet Keith Blair.


Blair växte upp i förorten Clarks Town i nordvästra Trelawny. Hans familj var djupt religiös (hans mamma var sjundedagsadventist och mormor var tillhörde väckelsetraditionen. I sin ungdom var hans favoritmusiker reggaelegenderna Bob Marley, Peter Tosh, Bunny Wailer, Israel Viibration, U-Roy och andra legender från första generationens reggaesångare och toastersvilka alla har influerat Anthony B's egna musikstil.


Som tonåring vände sig Anthony B till Rastafarikulturen vilket inte uppskattades av hans familj. Han vägrade ge upp sin religion och sina dreadlocks och flyttade till sin moster i Portmore - en förort till Kingston.


Anthony B's musikaliska karriär startade på high school då han började som DJ. 1993 gick han ihop med Little Devon och gjorde sin debutsingel "The Living is Hard" vid skivbolaget Wizard. Anthony B hade svårt att hitta en producent som passade honom och hans musikstil men till slut gick han ihop med Richard "Bello" Bell och skapade hits såsom "Fire Pon Rome", "Raid Di Barn", "Rumour" och "Repentance Time".


"Fire Pon Rome" var en låt som uppmärksammades på den internationella reggaescenen. Med denna singel år 1996 gav dancehall-artisten Anthony B de fattiga och lågutbildade en röst, och texten var en knäpp på näsan på alla politiker som givit upp försöken att lyfta den stora opriviligerade massan till en människovärdig nivå. Eftersom det var valår på Jamaca 1996, bannlystes låten snart genom ett politikerdirektiv till radiostationerna. Jamaica är en demokrati där majoriteten har liten eller ingen kunskap om hur statsmakterna fungerar, och politikernas något överilade agerande motiverades av det enkla faktum att massorna lyssnar mer på en reggaeartist än på en politiker.


Anthony B turnerar ofta i Europa och USA och är känd för sina extremt intensiva och energiska uppträdanden. Han har spelat på Uppsala Reggae Festival 2005, 2007 och 2010.Datum
Event
Stad
Plats

Anthony B
Stockholm
Nalen Stora Salen Stå
Anthony B @ Musikens Hus, Gbg, 24 April
Göteborg
Musikens Hus