Spelschema och historik för Black Veil Brides

Black Veil BridesBlack Veil Brides

Black Veil Brides, Knives and Pens på Spotify

We Stitch These Wounds

Knives and Pens

Black Veil Brides, In The End på Spotify

Wretched and Divine: The Story Of The Wild Ones

In The End

Black Veil Brides, Perfect Weapon på Spotify

We Stitch These Wounds

Perfect Weapon

Black Veil Brides är ett amerikanskt rockband från Hollywood, Kalifornien. Gruppen bildades ursprungligen i Cincinnati, Ohio år 2006, och består av Andy Biersack (sång), Ashley Purdy (bas, bakgrundssång), Jake Pitts (sologitarr), Jinxx (kompgitarr, violin) och Christian "CC" Coma (trummor). Black Veil Brides är kända för sitt användande av svart smink, kroppsmålning, svart nitklädsel som inspirerades av Kiss och Mötley Crüe, såväl som ett antal andra 80-tals glam metal-band. De slutade med sminket under slutet av 2012


I september skrev Black Veil Brides, med nuvarande namn, skivkontrakt med det självständiga skivbolaget StandBy Records. Skrivprocessen för en turné och en skiva började genast. I december 2009 inledde bandet sin första USA-turné med titeln "On Leather Wings".


Bandet andra studioalbum, Set the World on Fire släpptes den 14 juni 2011 via Lava Records/Universal Republic. Albumomslaget släpptes i april. Titelspåret från Set the World on Fire planerades att användas i filmen Scream 4. När de fick reda på att låten inte skulle användas i filmen, släppte bandet ett uttalande och en förlängd förhandslyssning. Det gjorde officiellt den 23 maj att låten skulle användas i filmen Transformers: De besegrades hämnd.


Jason Flom, chef på skivbolaget Lava Records, fick upp ögonen för Black Veil Brides när John Kirkpatrick, chief music officer på Hot Topic, berättade för honom om det otroliga surret som byggdes upp kring bandet, och deras t-shirt sålde näst mest i hela länet vid tidpunkten. Vad som var än mer imponerande var att de hade byggt upp sin stora skara följare på egen hand, såsom att själv betala för sina videos. När Flom sedan hörde deras musik och träffade gruppen, insåg han att de var precis vad han hade letat efter, och berättade senare för HitQuarters:


Angående bandets nästa album, berättade gitarristerna Jinxx och Jake i en intervju med Chris Droney från Glasswerk National att bandet konstant skriver ny musik och planerar att spela in sitt nästa studioalbum i april 2012. Den 18 februari tweetade Jake "Amazing stuff. This next record is going to kick your arses." Under en intervju i februari 2012 meddelade Ashley att bandet tredje studioalbum är planerat att släppas i slutet av 2012. Andy sa i en intervju på Download Festival att "Vi har spelat in tre låtar. Vi har satt en deadline att bli klara med albumet till slutet av augusti. Vi har 20 till 30 låtar skriva och vi begränsar antalet nu. John Feldmann producerar den. Det kommer att bli mer av en punkrock-skiva än någonting vi gjort tidigare. Social Distortion möter Metallica." Den 2 maj hade bandet följande att meddela: "Från och med idag har vi officiellt börjat spela in vårat nya album som kommer att släppas den 30 oktober!" Den 4 september meddelade Andy att de var klara med inspelningen av albumet: "Trackingen är avslutad inför det nya albumet! Fortfarande lite saker att göra klart men jag är så glad, exalterad & stolt över det här albumet!" Den 13 juni släpptes musikvideon till låten "Coffin", från Rebels-EP:n.


Gruppens debutalbum We Stitch These Wounds släpptes den 13 juli 2010 och sålde över 10 000 enheter under sin första vecka, och nådde plats 36 på Billboards Top 200-lista, samt plats 1 på Billboards Independent-lista. Sent 2010 åkte Black Veil Brides på turné med banden The Birthday Massacre, Dommin och Aural Vampire.


Black Veil Brides musikstil har ändrats konstant sedan gruppen bildades 2006. När de debuterade med Sex & Hollywood präglades deras sound av post-hardcore/alternativ rock, men stämplades felaktigt som emo på grund av medlemmarnas utseende. Sångaren Andy Biersack hade dock aldrig hört talas om stilen och såg dem som ett "rock'n'roll"-band. När We Stitch These Wounds gavs ut hade de totalt förändrat sin medlemsuppsättning, sound samt utseende, och stämplades som gothic rock och deras musik liknades vid metalcore och hårdrock med ett överflöd av screaming. Tillsättningen av gitarristen Jake Pitts ledde till gitarrsolon i nästan varje låt. I och med utgivningen av Set the World on Fire och Rebels, ändrade de sitt utseende för att likna 80-talets glam metalband. Samtidigt gjorde de sig av med sina metalcore-skrik till förmån för mer heavy metal-liknande skrik.Datum
Event
Stad
Plats

Black Veil Brides
Stockholm
Tyrol