Spelschema och historik för Den Flygande Bokrullen

Den Flygande Bokrullen



DEN FLYGANDE BOKRULLEN

DEN FLYGANDE BOKRULLEN, Bulbekugele på Spotify

Shuff

Bulbekugele

DEN FLYGANDE BOKRULLEN, 1234 på Spotify

Shuff

1234

DEN FLYGANDE BOKRULLEN, Meshuggah på Spotify

Tarrschwein

Meshuggah

Den flygande bokrullen är en svensk orkester bildad 1992 i uppsala. Orkestern spelar klezmermusik. Klezmer har sitt ursprung i den musik som framfördes av judiska spelmän i Öst- och Centraleuropa fram till 2:a världskriget. Den moderna klezmermusiken har dock väldigt lite gemensamt med sin anfader. Klezmermusiken har influerats starkt av bland annat östeuropeisk folkmusik och romsk musik. När många östeuropeiska judar flyttade till USA i slutet på 1800-talet och början av 1900-talet och tog med sig musiken påverkades den dessutom så småningom av amerikansk populärmusik, främst jazzen. Det är musiken från den här tiden (tidigt 1900-tal) DFB mestadels låter sig inspireras av. Under den här tiden i USA gjordes - enligt många - de bästa inspelningarna som finns med klezmermusik över huvud taget.


Den flygande bokrullen har bland annat spelat på internationella festivaler i Wien, Warszawa, Lublin, Fürth, Oslo, Z?bkowice ?l?skie, på Copenhagen Jazz House, Hackesches Hoftheater i Berlin, Fasching, Vattenfestivalen, Nefertiti, Re:Orientfestivalen (4 gånger), Arvikafestivalen (2 gånger), Mejeriet i Lund, Storsjöyran samt en finsk festival. DFB har också medverkat i svensk (SVT och TV4, bland annat Nyhetsmorgon) och utländsk radio och TV upprepade gånger. DFB är dessutom en ofta anlitad bröllops- och festorkester.


Deras första skiva släpptes i december 1996 och den andra skivan 20th Century Klezmer den 3 oktober 1998. Den 5 juni 2000 kom Electronic EP. Den tredje fullängdsskivan släpptes 21 maj 2002 och heter Tarrschwein och den fjärde fullängdaren Shuff! hade releasedatumet 26 september 2007.



Datum
Event
Stad
Plats

Den Flygande Bokrullen
Stockholm
Fasching
Den Flygande Bokrullen
Uppsala
Parksnäckan I Uppsala Stadsträdgård
161126 Den Flygande Bokrullen
Stockholm
Stallet Folk & Världsmusik
Den Flygande Bokrullen
Uppsala
Parksnäckan I Uppsala Stadsträdgård
Den Flygande Bokrullen
Stockholm
Fasching