Spelschema och historik för Dogge Doggelito

Dogge Doggelito



Dogge Doggelito

Dogge Doggelito, Å vi e AIK på Spotify

Å vi e A.I.K.

Å vi e AIK

Dogge Doggelito, 2 Legender & 1 Ung veteran på Spotify

2 Legender & 1 Ung veteran

2 Legender & 1 Ung veteran

Dogge Doggelito, Softa Med Din Guzz på Spotify

Superclasico!

Softa Med Din Guzz

Douglas Jonathan Alexander León, känd under artistnamnet Dogge Doggelito, Dogge, född 24 juli 1975 i Botkyrka kommun, Stockholms län, är en svensk musiker, skådespelare samt tidigare medlem och frontfigur i hip-hopgruppen The Latin Kings.


Léon föddes av en svensk mor och venezuelansk far och växte upp i Alby i Norra Botkyrka. Hans morfar var arkitekten Yngve Östborn. Han är äldre bror till Daphne Léon och äldre kusin till reggaeton-artisten El Primo.


Han studerade vid Botvidsgymnasiet. Han uttogs även till och påbörjade militärtjänstgöring vid Livgardet men fullföljde inte värnplikten.


Som ung tränade Léon boxning med Muhammad Ali som idol, samt hade också Los Angeles-gänget Florencia 13 som idoler. På en reportageresa för SVT:s granskningsprogram Striptease 1993 fick han möta medlemmarna på plats och se vapnen de använde och höra om våldet och dödandet av unga i hans egen ålder.


Doggelito är enligt egen uppgift kristen och religionen är en viktig del av hans liv och verksamhet. År 2013 inledde han studier i teologi vid Teologiska högskolan i Stockholm med inriktning präst i Svenska kyrkan, men utan ambitioner att själv bli präst.


Doggelito beskriver sig som kommunist, och röstade i valen 2006 och 2014 på Kommunistiska partiet.


Förutom The Latin Kings har han bedrivit diverse andra musikprojekt. Hans texter handlar ofta om samhällsproblem ur vardagslivsperspektiv, som till exempel rasism och arbetslöshet.


I mitten av 1990-talet var han förgrundsfigur tillsammans med Mikael Alonzo, Alexandra Pascalidou och Joakim Wohlfeil i den svenska delen av Europarådets antirasismkampanj "Alla olika, alla lika", i Sverige också känt som "Ungdom mot rasism".


Den 28 november 2007 gav han ut soloalbumet Superclasico med bland annat hiten Rör på göten vars musikvideo spelades in på Kuba. Detta ledde till ett medverkan i SVT:s Debatt där Kuba debatterades inför landets presidentval 2008.


I Melodifestivalen 2010 uppträdde Doggelito med bidraget "Hippare Hoppare" tillsammans med gruppen Andra Generationen. Bidraget framfördes gemensamt på scen vid andra deltävlingen i Sandviken men gick inte vidare.


Han medverkade i långfilmen Förortsungar och spelade en av huvudrollerna i kortfilmen Matlust hade även en roll som Roberto i tv serien Talismanen 2003. 2009 deltog han i Hjälp, jag är med i en japansk TV-show och Wipeout på Kanal 5. (2012) medverkade han i SVT:s hundprogram Bulldogg, där barn får chans att träffa sin favorithund. Därutöver har han till exempel uppträtt som frontfigur för elektronikkedjan Elgigantens julkampanj. Under 2015 medverkade han även under Dragkrokslagrets radioreklam i Halmstad



Datum
Event
Stad
Plats

Cykel På Köpet - Med Dogge Doggelito
Stockholm
Scalateatern
Dogge Doggelito Med Band
Göteborg
Hotell Trubaduren
Wille Crafoord & Dogge Doggelito
Stockholm
Musikbåten Blidösund
Wille Crafoord & Dogge Doggelito
Stockholm
Musikbåten Blidösund
Dogge Doggelito
Göteborg
Hönö Sportsbar