Spelschema och historik för Godspeed You! Black Emperor

Godspeed You! Black EmperorGodspeed You! Black Emperor

Godspeed You! Black Emperor, Storm på Spotify

Lift Your Skinny Fists Like Antennas to Heaven

Storm

Godspeed You! Black Emperor, Peasantry or ‘Light! Inside of Light!’ på Spotify

Asunder, Sweet and Other Distress

Peasantry or ‘Light! Inside of Light!’

Godspeed You! Black Emperor, The Dead Flag Blues på Spotify

F#a#infinity

The Dead Flag Blues

Godspeed You! Black Emperor (tidigare Godspeed You Black Emperor! och ofta förkortat GYBE! eller GY!BE) är en kanadensisk postrock-grupp från Montréal, Québec bildad 1994.


Godspeed You! Black Emperors musik klassificeras vanligtvis som postrock, men de har också influenser från progressiv rock, punk, klassisk musik och avantgarde. Deras mest kända karaktärsdrag är att deras skivor består av ett par ganska långa låtar vardera (oftast mellan 10 och 20 minuter), indelade i olika delar ("movements" - jämförbart med hur stycken används i klassisk musik) som ibland är specificerade på skivomslagen samt ett stort antal bandmedlemmar.


Bandet släppte sitt debutalbum 1997 och turnerade regelbundet under perioden 1998-2002. Under 2003 meddelade bandet ett avbrott på obestämd tid till följd av att bandmedlemmarna ville pröva andra former av musik.


Under 2010 meddelades att bandet skulle återförenas för den brittiska festivalen All Tomorrow's Parties i december 2010. Bandet har också meddelat att de planerat spela "en handfull brittiska och europeiska shower" samt "9 amerikanska städer". Datumen för dessa spelningar har ännu inte meddelats.


Bandet har i det förflutna väldigt starkt motsatt sig att ställa upp i de traditionella självupphöjande intervjuer som normalt följer skivsläpp och har öppet visat sin avsmak för den storbolagsägda mainstream-musikindustrin. Detta har gett dem ett rykte som "shadowy", tillbakadragna och till och med antisociala figurer, och inte mycket är känt om deras personer. De fick dock en hel del uppmärksamhet när de dök upp på omslaget av ett nummer av den brittiska musiktidningen NME 1999.


Många av bandmedlemmarna har startat upp flera sidoprojekt. De mest kända är A Silver Mt. Zion, Fly Pan Am och Set Fire to Flames.Datum
Event
Stad
Plats

Godspeed You! Black Emperor
Malmö
Slagthuset
Godspeed You! Black Emperor
Göteborg
Pustervik
Godspeed You! Black Emperor
Stockholm
Vasateatern
Godspeed You! Black Emperor
Stockholm
Debaser Medis
5/11 Godspeed You! Black Emperor/medis
Stockholm
Debaser Medis
Godspeed You! Black Emperor
Stockholm
Debaser Medis
4/11 Godspeed You! Black Emperor/medis
Stockholm
Debaser Medis
Godspeed You! Black Emperor
Malmö
Kulturbolaget