Spelschema och historik för Hammerfall

HammerfallHAMMERFALL

HAMMERFALL, Hearts On Fire på Spotify

Crimson Thunder

Hearts On Fire

HAMMERFALL, Last Man Standing på Spotify

Steel Meets Steel: 10 Years of Glory

Last Man Standing

HAMMERFALL, Any Means Necessary på Spotify

No Sacrifice, No Victory

Any Means Necessary

Hammerfall är ett svenskt heavy metal-band från Göteborg som bildades 1993. Debutalbumet Glory to the Brave gavs ut 1997.


Medlemmarna i Hammerfall kommer ursprungligen från Göteborg, Mora och Mölndal. Banduppsättningen har ändrats sju gånger på tolv år. Då det första albumet släpptes var av de nuvarande medlemmarna endast Joacim Cans och Oscar Dronjak med. Strax efter albumet släppts tillkom Stefan Elmgren på gitarr och Magnus Rosén på basgitarr. Trummisen byttes till den tekniskt drivne Anders Johansson med förflutet bland annat i Yngwie Malmsteens Rising Force innan det tredje albumet Renegade släpptes, och därmed blev den klassiska HammerFalluppsättningen komplett. Denna uppsättningen har under sju år släppt fyra album. Anders Johansson är son till jazzpianisten Jan Johansson som bl a är känd för Pippi Långstrump-musiken och skivan Jazz på svenska. Anders bror Jens spelar i finska heavy metal-bandet Stratovarius,


Gruppen startades av Oscar Dronjak 1993 när han tillfrågade sin kompis Jesper Strömblad om att spela i hans band. Tillsammans värvade de snart Niklas Sundin, Mikael Stanne (Dark Tranquillity) och Johan Larsson. Deras mål var att träffas några gånger om året och delta i musiktävlingen Rockslaget. När de nått semifinal kunde inte sångaren Mikael Stanne vara med och Joacim Cans blixtinkallades för Rockslaget-spelningen. De nådde inte final, men en demoskiva skickades till ett holländskt skivbolag, Vic Labels.


Joacim Cans och Oscar Dronjak fortsatte att samarbeta och skriva låtar. Efter ett tag släppte de sin debutskiva Glory to the Brave som lanserades av Nuclear Blast, ett tyskt bolag som även gett ut alla gruppens senare album. Bandet har växt från ett litet lokalt heavy metal-band som i början av 1990-talet spelade på fritidsgårdar och krogar runt om i Göteborg. Nu är de det enda heavy metal-bandet från Göteborg som har spelat på Scandinavium.


Bandet gjorde en video till Hearts On Fire tillsammans med Sveriges damlandslag i curling, samt en video med aktiva i svenska friidrottslandslaget med en nyinspelad låt vid namn "The Fire Burns Forever".


Hammerfall har även framfört Roger Pontares "När vindarna viskar mitt namn" live i Sveriges Television, med Roger Pontare själv som gästartist.


Albumet Threshold släpptes i oktober 2006 och gick direkt in på svenska försäljningslistans förstaplats, i konkurrens med bland annat Roxettes då nysläppta samlingsalbum.


Gruppens skivomslag görs av Samwise Didier, designer på Blizzard Entertainment, vilket förklarar likheten mellan omslagen och konsten i Warcraft-serien.


2003 tävlade fyra av bandmedlemmarna under namnet Hammerfall i TV4:s Fångarna på fortet (Joacim Cans, Stefan Elmgren, Oscar Dronjak, Anders Johansson (lagledare och lösenordsknäckare)), som då endast kallades Fortet. De klarade sig då betydligt bättre (på 2:a plats totalt den säsongen) än när Fredrik Larsson, Joacim Cans (lagledare), Oscar Dronjak och Pontus Norgren tävlade igen den 15 januari 2011, då de trots att de vunnit över dansbandet Larz-Kristerz i cellerna och därmed fått utföra äventyr, inte lyckades komma på rätt lösenord och därmed blev ett av endast två lag under säsongen att inte få några pengar alls i skattkammaren.


Den 6 mars 2007 meddelade bandets basist Magnus Rosén att han skulle lämna bandet och den 10 april blev det officiellt att Fredrik Larsson som spelade bas på Glory to the Brave blev basist i bandet igen.


Ett 'Best of'-album betitlat Steel Meets Steel - Ten Years Of Glory gavs ut 12 oktober 2007. Den innehåller bland annat 24 HammerFall-klassiker, låten The Abyss som Mora IK:s hockeylag hade under säsongen 2006/2007, en nyinspelning på låten "HammerFall" (med tillägget "2.0.0.7") från Glory to the Brave samt de två nya låtarna "Restless Soul" och "Last Man Standing". Fansen har kunnat följa arbetet med skivan på HammerFalls blogg på MySpace.


Den 2 april 2008 meddelade bandets gitarrist Stefan Elmgren att han lämnar bandet för att satsa på en karriär som pilot. Den 21 april 2008 meddelade bandet att Pontus Norgren, före detta gitarrist i The Poodles, är bandets nya gitarrist.


Joakim Cans vann Körslaget 2008. Han har även bildat en kör som han kommer att uppträdde ihop med på Monsters of Mora, en nystartad konsert, där Hammerfall är ett huvudnummer.


Under våren 2012 tillkännagav bandet att de ska ta en paus under hela 2013 för att sedan komma tillbaka starkare än någonsin.


Den 28 juli 2012 presenterades rödvinet "HammerFall - Crimson XII". Vinet är en Barbera d'Asti, från Cantina Sant'Evasio i Piemonte, Italien. Releasen på vinet gjordes i samband med bandets spelning på Dalhalla i Rättvik. Vinet säljs för närvarande via Systembolagets beställningssortiment, men ambitionen är att inom snar framtid finnas i det ordinarie sortimentet. Vinet saluförs av Vinolin Hoheisel WIne Agency, Falköping.


Den 9 oktober 2014 meddelade trumlegenden Anders Johansson att han lämnar bandet efter 15 år. Ersättare blev David Wallin från Peter Tägtgrens band Pain


Gruppens maskot heter Hector. Han framställs som en riddare som har en sol på högra bröstet och en halvmåne på vänstra bröstet. Hans vapen är en hammare och han bär även bandets vapensköld, han har även sin bok som innehåller bandets alla låttexter. Han har också två hammare, en åsk och en eld som han dock inte använder så ofta.Datum
Event
Stad
Plats

Hammerfall
Göteborg
Partille Arena
Hammerfall & Cyhra 7/7
Helsingborg
Sundspärlan
Hammerfall
Malmö
Kulturbolaget
Hammerfall
Malmö
Kulturbolaget
Hammerfall På Arbis
Norrköping
Arbis Norrköping
Hammerfall + Support @ Katalin
Uppsala
Katalin Uppsala
Hammerfall - Winter (R)Evolution 2015
Göteborg
Scandinavium
Hammerfall
Göteborg
Scandinavium
Hammerfall
Göteborg
Liseberg: Stora Scenen