Spelschema och historik för Kristin Amparo

Kristin AmparoKristin Amparo

Kristin Amparo, I See You på Spotify

I See You

I See You

Kristin Amparo, I See You - Videsater Edit på Spotify

I See You

I See You - Videsater Edit

Kristin Amparo, Kär & Galen på Spotify

Vem E Han

Kär & Galen

Amparo adopterades till Sverige från Cali i Colombia vid fem månaders ålder och växte upp på Lidingö. Redan som barn uppmärksammades hon för sin sång och började vid 10-årsäldern vid Adolf Fredriks musikklasser. Efter gymnasiet turnerade hon Sverige runt tillsammans med Oskar Linnros och Daniel Adams-Ray. Hon har studerat vid flera folkhögskolor och vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Redan under gymnasietiden fick hon erbjudanden om skivkontrakt men tackade nej, då hon inte kände sig redo och hade för många inre frågor att reda ut om sin identitet och adoptionsbakgrund och funderade på att utbilda sig till jurist för att arbeta med kvinnorättsfrågor i stället. Genom en slump upptäckte hennes biologiska mor en bild på henne i en adoptionsartikel i en colombiansk tidning och så återfann de varandra efter många år. Efter en återföreningsresa till ursprungsfamiljen kände hon sig reda att på allvar satsa på en musikkarriär och anmälde sig till TV4:s talangprogram X Factor Sverige 2012, varigenom hon blev synlig för en bredare publik.


Hon har efterhand rört sig alltmer mot jazz och soulmusik men sjunger inom många olika musikstilar, såsom i punkduon STRIKE, i tolvmannabandet Combo De La Musica och i det kvinnliga musikkollektivet Femtastic. Hon har också sjungit i sitt Kristin Amparo Band och Lakitty samt tillsammans med bland andra Cleo, Nina Persson och Charlotte Perelli. Stor framgång väckte samarbetet med Albin med listhiten "Din soldat" sommaren 2014 och John de Sohn med "Dance Our Tears Away", som förutom listframgångar också är signaturmelodi till TV4:s Let's Dance. Sommaren 2014 blev hon tämligen unik med att uppträda i Allsång på Skansen två gånger samma sommar, med Albin och i ett senare program med John de Sohn. Samma sommar uppträdde hon med Albin på Pridefestivalen, med John de Sohn på Världens barn-galan i SVT den 3 oktober 2014 och i Så ska det låta 2015 tillsammans med Jasmine Kara.


Hon var en av nyckelpersonerna för den stora musikutbytessatsningen KWAAO mellan Sverige och Sydafrika 2013.


När Kristin Amparo deltog i Melodifestivalen 2015 var det ett tydligt steg att framträda som soloartist. Med "I See You" – skriven tillsammans med Fredrik Kempe och David Kreuger – gick hon till Andra chansen men blev utslagen i röstningsduellen mot Hasse Andersson. Den kritikerrosade låten tillbringade två veckor på Sverigetopplistan och nådde som bäst plats 40.


Amparo fick 2009 Alice Babs jazzstipendium för "innerliga tolkningar och djärv improvisationskonst över ett brett stilistiskt spektrum".Datum
Event
Stad
Plats

Kristin Amparo
Stockholm
Fasching
Kristin Amparo Och Lilla Trion
Gävle
Gävle Konserthus
Parham + Kristin Amparo & Combo De La Musica
Stockholm
Nalen – Stora Salen, Stockholm
Claes Janson & Kristin Amparo (Jazzbaren)
Uppsala
Katalin, Uppsala
Bohuslän Big Band Med Samuel Ljungblahd Och Kristin Amparo
Göteborg
Stora Teatern
Bohuslän Big Band Med Samuel Ljungblahd Och Kristin Amparo
Göteborg
Stora Teatern
Samuel Ljungblahd, Kristin Amparo & Bohuslän Big Band
Norrköping
Flygeln
Mingeltallrik - Samuel Ljungblahd, Kristin Amparo & Bohuslän Big Band
Norrköping
Flygeln
Nbb Möter Kristin Amparo
Luleå
Kulturens Hus - Lilla Salen
Kristin Amparo
Stockholm
Fasching
Kristin Amparo
Stockholm
Fasching
Cleo, Kristin Amparo & Broke N Tipsy
Malmö
Moriska Paviljongen
Dani M, Djungeln, Kristin Amparo + Dj`s
Helsingborg
The Tivoli
Cleo & Kristin Amparo & Spiderdogs
Stockholm
Fasching
Cleo, Kristin Amparo & Broke N Tipsy / Femtastic
Linköping
Backstage, Konsert & Kongress