Spelschema och historik för Maskinisten

MaskinistenMaskinisten

Maskinisten, Min Gata på Spotify

Min gata

Min Gata

Maskinisten, Robotar på Spotify

Robotar

Robotar

Maskinisten, FTW på Spotify

Parasit

FTW

Kartellen är en svensk hiphopgrupp inom genren rap, från början bestående av Sebbe Staxx, Kaka, Maskinisten och grundaren Kinesen. Medlemmar ur bandet har dömts för vapenbrott, anstiftan till mord och några av Sveriges mest uppmärksammade värdetransportrån och deras musik handlar om segregation och klassklyftor men de glorifierar också enligt vissa det kriminella livet, något som de själva inte håller med om.


Kartellen släppte 2009 sin första officiella singel "Gå Loss" via Jonas Johnson och Peter Swartlings bolag Legend Music Group. I början av februari 2011 kom debutalbumet Reflektion som bara släpptes i 1 000 exemplar. Den 23 november 2012 släppte sen Kartellen sitt första album på ett större skivbolag (So Blue Music/Universal) med titeln Ånger & kamp.


Kartellen bildades 2008 i ett finskt fängelse av Leo "Kinesen" Gonzalez och Janne Babyface, som båda avtjänar livstidsstraff för medhjälp till mord i Finland.


De två skriver texterna i fängelset och tar hjälp av sina vänner på utsidan för att förmedla Kartellens budskap: "verklighetsbaserad hiphop från gatan som representerar alla miljonprogram". De fann snart de unga rapparna "Sebbe" och "Kaka" som fick uppgiften att representera gruppen. I början av 2009 släppte gruppen sitt mixtape Kartellen är här för nedladdning genom den svenska hiphoptidningen Kingsize Magazine hemsida. Låtarna producerades av bland annat Masse, Tiny, Matte (från Fjärde Världen) samt EKBITS och LME & ISHI. Kartellen är här laddades ner omkring 18 000 gånger. Senare under 2009 släppte de sitt andra mixtape, prOGramrebeller, även det tillgänglig för gratis nedladdning genom Kingsize Magazine. Gäster på mixtapet var Adam Tensta, J-son, Eboi och Pauline. Kartellen släppte 2009 singeln "Gå Loss", där bland annat Lazee och Adam Tensta medverkade. Gå Loss producerades av svenska producenten ISHI.


Under svenska valet 2010 släppte Kartellen en singel vid namn "Bort med alliansen", där de uppmanade folk att inte rösta på de borgerliga partierna. Låten producerades av Mack Beats. De medverkade även på hiphopsamlingen Evolution med låten "Så vi gör".


Kartellen släppte sitt debutalbum i början av februari 2011. Albumet fick namnet Reflektion och gavs ut i 1 000 exemplar. Kartellen skrev under 2012 skivkontrakt med Soblue Music/Universal, och den 23 november 2012 släppte Kartellen sitt första riktiga album, Ånger & kamp. Två singlar släpptes från albumet, "Ställ dig upp" och "Mina områden", som båda blev mycket framgångsrika. I "Ånger & kamp" tonades gangsterlivet ner och ersattes av egna uppgörelser med sociala problem och personliga kriser. Albumet var också nominerad för en Grammis 2013 i kategorin bästa hiphop/soul.


Den 29 november 2013 släpptes "Ånger & kamp del 2". På skivan medverkar förutom Sebbe Staxx även Dani M, Timbuktu, Aleks, Abidaz, Myrna, Syster Sol, Robert Athill och Chris Mhina. Skivan är producerad av Stress (Roc Nation).


Kartellen vann 2014 Kingsize Magazine pris för årets grupp och med albumet Ånger & kamp del 2 vann de årets album inom svensk hiphop.


Kartellen uppmärksammades i radioprogrammet Studio Ett under våren 2009 i en serie reportage om gruppen gjorda av journalisten Katarina Gunnarsson. Detta uppmärksammades av Hanne Kjöller, ledarskribent på Dagens Nyheter, som menade att hon inte köpte Kartellens tal om "detta ospecifika för-oss-fanns-bara-ett-val-svammel som Greken och den andra intervjuade bandmedlemmen rappar." I ett blogginlägg på Kartellens MySpace svarade de på ledaren med att de talar om segregationen som existerar i miljonprogrammen och att det är den som är källan till kriminaliteten. Även Cyril Hellman, redaktör för Situation Sthlm, skrev en artikel på Newsmill där han menade att gruppen var utsatt för en hetsjakt och att P1:s granskning av gruppen var oseriös.


I maj 2012 gjorde Kartellens frontman "Sebbe Staxx" ett uttalande på Twitter där han hotade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Åkesson valde att anmäla hotet till Säkerhetspolisen, och Sebbe Staxx dömdes för olaga hot. Händelsen väckte starka reaktioner, och hans arbetsgivare Fryshuset tog direkt avstånd från hans uttalanden. I november 2013 släpptes låten "Svarta Duvor & Vissna Liljor" som är ett samarbete mellan Kartellen och Timbuktu vilket skapade stor debatt i svensk media, då den innehåller en textrad av Timbuktu som kunde uppfattas som hot mot Jimmie Åkesson. Låten blev polisanmäld av Sverigedemokraterna men åklagaren valde att inte föra det till åtal.


Bandet har även samarbetat med den vänsterextrema gruppen Revolutionära fronten i en av sina musikvideor, där de använde autentiska bilder på skadegörelse och misshandel. Det har även uppstått kontroverser kring bandet då vissa tolkar uttalanden från Sebbe Staxx som att han försvarar Revolutionära frontens metoder, men Staxx har förklarat vid upprepade tillfällen att så inte är fallet. I juni 2014 drog sig sponsorn Dalarnas Tidningar ur festivalen Peace and Love för att Kartellen skulle medverka. Dalarnas Tidningar ansåg att Kartellen inte "går ihop med demokrati och människors lika rättigheter". Att Dalarnas Tidningar och Svenska Kyrkan dragit sig ur evenemang där Kartellen var bokade att medverka, har bland annat sin upprinnelse i ett reportage i SVT:s Uppdrag granskning i maj 2014.


I maj 2014 meddelade Svenska kyrkan att man drar sig ur ett ungdomsarrangemang där Kartellen ska medverka. Enligt en företrädare vill inte Svenska kyrkan "ställa upp på ett budskap som handlar om våld som metod och där man kränker människolivet." Sebbe Staxx mötte kyrkans företrädare innan den omdiskuterade konserten i Kungälv.Datum
Event
Stad
Plats

Maskinisten
Linköping
Restaurang Lorient