Spelschema och historik för Motörhead

MotörheadMOTÖRHEAD

MOTÖRHEAD, Ace Of Spades på Spotify

Ace Of Spades / Dirty Love

Ace Of Spades

MOTÖRHEAD, The Game (Triple H) på Spotify

WWE: WrestleMania - The Music 2013

The Game (Triple H)

MOTÖRHEAD, Overkill på Spotify

Overkill (Deluxe Edition)

Overkill

Motörhead är en brittisk heavy metal-grupp, bildad i London 1975. Bandet bestod ursprungligen av sångaren och basisten Ian "Lemmy" Kilmister, Larry Wallis på gitarr och Lucas Fox på trummor.


När Motörhead gav ut sitt första album 1977 var Wallis och Fox redan ersatta av Eddie Clarke ("Fast Eddie") och Phil Taylor ("Philthy Animal"), men det var inte förrän i början av 1980-talet som gruppen slog igenom stort. Framgången kom mycket tack vare succélåten Ace of Spades som släpptes på bandets fjärde album, Ace of Spades. Motörhead var populärast i sitt hemland, England. 1982 lämnade Clarke gruppen på grund av stridigheter med Lemmy, och ersattes av Brian Robertson, som tidigare spelat i bland annat Thin Lizzy. 1983 gav Motörhead ut den enda studioplattan där Robertson medverkar, Another Perfect Day. Robertson sparkades strax därefter och ersattes av två gitarrister; Phil Campbell och "Würzel" (Michael Burston). I samma veva försvann Phil Taylor från trumpallen och ersattes av Pete Gill från gruppen Saxon. Det enda albumet som Pete Gill medverkade på var Orgasmatron (1986), sedan kom Phil Taylor tillbaka för ett par album.


1991 gavs den sista plattan med Phil Taylor som trummis ut, 1916. Därefter ersattes han av svensken Mikkey Dee (eg. Micael Kiriakos Delaoglou), som än idag är Motörheads trummis. 1995 lämnade "Würzel" bandet, och sedan dess har Motörhead åter varit en trio.


1975 blev Lemmy sparkad från sitt gamla band Hawkwind efter en konsert i Kanada på grund av drogmissbruk. Strax därefter åkte Lemmy hem till England och satte ihop sitt eget band, originalsättningen bestod av Lemmy Kilmister på bas och sång, Larry Wallis på gitarr och Lucas Fox på trummor. Från början var det tänkt att bandet skulle heta Basterd men managern tyckte inte att det var någon bra idé, istället fick de heta Motörhead efter en Hawkwindlåt som Lemmy hade skrivit. Året därpå blev Lucas utbytt mot Phil Taylor. Motörhead skulle egentligen vara en kvartett och Larry ville gärna ha ytterligare en gitarrist. Till slut hittade de en gitarrist som hette Eddie Clark som ordnade så att de fick repa gratis i en studio i Chelsea. När de skulle till studion dök alla upp förutom Larry och de bestämde sig för att börja utan honom. Flera timmar senare kom Larry och repade med dem men efter det lämnade han bandet och Motörhead fortsatte som en trio. Ett år senare fick Motörhead skivkontrakt med Chiswick och spelade in sin första singel och album.


Denna skiva är de första inspelningarna, som gjordes för United Artists (UA), som först inte ville släppa skivan. Bandet fick nytt kontrakt med Chiswick, och den första skivan, Motörhead (1977), blev resultatet. När UA såg att Motörheads karriär började ta fart bestämde man sig för att släppa sitt material i alla fall. Man släppte då skivan under ett annat namn, On Parole (1979). Därför kan det bli lite förvirring kring vilken skiva som är vilken i ordningen. On Parole finns inte med i diskografin på Motörheads officiella webbplats.


Lemmy

Ian Fraser "Lemmy" Kilmister, född 24 december 1945 i Stoke-on-Trent, Staffordshire, är en brittisk musiker. Kilmister grundade 1975 rock-bandet Motörhead, där han är sångare och basist. Innan dess hade Lemmy varit medlem av bandet Hawkwind. På 1960-talet var han bland annat med i Sam Gopal och The Rockin' Vickers (i båda banden under namnet Ian Willis), och jobbade under en tid i Jimi Hendrix road crew. Kilmister spelar på en hårt distad bas av modell Rickenbacker 4001.


Kilmister skriver i sin självbiografi White Line Fever att han fick smeknamnet "Lemmy" när han som barn flyttade till Wales från England - och att smeknamnet är en variant på walesiskt slang för engelsman. Det har framkommit senare att ursprunget till uttrycket "Lemmy a quid till Friday" var att han behövde låna pengar av sina kompisar för sitt spelberoende, som gällde enarmade banditer.Datum
Event
Stad
Plats

Motörhead, Platinumbiljetter
Göteborg
Scandinavium
Motörhead + Saxon & Girlschool
Göteborg
Scandinavium
Motörhead
Göteborg
Scandinavium
Gothenburg Sound Festival 2015
Göteborg
Restaurang Trädgårn
Gothenburg Sound Festival 2015
Göteborg
Restaurang Trädgårn
Gothenburg Sound Festival 2015
Göteborg
Restaurang Trädgårn
Way Out West 2014 Festivalpass
Göteborg
Slottsskogen
Way Out West 2014 - Torsdagsbiljett
Göteborg
Slottsskogen
Motörhead
Linköping
Cloetta Center