Spelschema och historik för Sean Banan

Sean BananSean Banan

Sean Banan, Sean den förste Banan på Spotify

Sean den förste Banan

Sean den förste Banan

Sean Banan, Copacabanana på Spotify

Copacabanana

Copacabanana

Sean Banan, Oh ah hela natten på Spotify

En svensk klassiker

Oh ah hela natten

Sina Samadi, känd under sitt alias Sean Banan, född 7 april 1985, är en svensk komiker, skådespelare, sångare och dansare från Iran. Han kom till Sverige som tvååring och har tidigare bott i Göteborg, men är numera bosatt i Stockholm. Han har tidigare arbetat som danslärare och koreograf.


2006 medverkade Sean Banan i TV3:s numera nedlagda dansprogram Floor Filler, där han bland annat tog lektioner i rumba, flamenco, rock'n'roll, cha-cha-cha, balett och streetdance (The Voice Streetdance school). En intervju från programmet har blivit något av ett svenskt internetfenomen; videoklippet lades upp på videosajten Youtube den 15 maj 2007 och har sedan dess fått över fyra miljoner visningar.


I Cirkus Möller, ett humorprogram i TV4 med Måns Möller som programledare, medverkade han under 2009-2010 som en upptäcktsresande vågad reporter. Samma år var han även med i Djävulsrallyt i Kanal 5, där han i tredje programmet tävlade ihop med Motörhead-trummisen Mikkey Dee. Deras lag gick dock inte vidare till final. Den 24 juli 2010 gästade han Sommarkrysset och den 4 februari 2011 kunde han ses i Let's Dance. Från och med den 4 mars 2011 leder han programmet Äntligen fredag tillsammans med Thomas Järvheden. Han uppträdde med nya singeln "Händer i luft" på finalen i Big Brother.


Sean Banan spelar Stretch i den svenska actionfilmen Skills från 2010. Den 15 februari 2012 premiärvisades hans första egna långfilm, Sean Banan inuti Seanfrika, där även Kikki Danielsson, Johannes Brost och Dr. Alban återfinns i rollbesättningen. Filmen, som spelades in i Moçambique, mottogs med genomgående negativa recensioner och har av flera recensenter beskrivits som en av de sämsta svenska filmer som någonsin gjorts. Kritik riktades även mot filmens sätt att förmedla en förlegad syn på mörkhyade afrikaner.


Han inledde sin musikkarriär med den humoristiska singeln "Skaka rumpa", släppt digitalt den 16 juni 2010 efter att ha fått ett skivkontrakt med Raw Comedy på Sony Music i maj 2010. "Skaka rumpa" var tillfälligt den mest spelade låten på Spotify under sommaren 2010 och nådde som högst en åttonde placering på den svenska singellistan. Den 10 oktober 2010 släpptes "Puss puss", tillsammans med en musikvideo exklusivt på Aftonbladets webbplats. Den uppnådde plats 54 på den svenska singellistan. I slutet av november 2010 släpptes ytterligare en ny singel med en jullåt, "Gott nytt jul". "Gott nytt jul" har under december 2010 legat etta på den svenska Spotify-topplistan. I juni 2011 släpptes "Händer i luft", Sean Banans första singel som inte kommit med på svenska singellistan.


2012 tävlade Sean Banan i Melodifestivalen med låten "Sean den förste Banan". Han framförde låten under första deltävlingen i Växjö den 4 februari och gick vidare till 'Andra chansen' som sändes den 3 mars från Nyköping. Låten gick inte vidare till finalen. Sean den förste Banan är också titeln på Sean Banans debutalbum som utgavs av Sony Music den 27 februari. Trots negativa recensioner uppnådde albumet tredje placering på den svenska albumlistan under en vecka.


Han deltog i Melodifestivalen 2013, då med bidraget "Copacabanana" som han skrivit tillsammans med Ola Lindholm, Hans Blomberg och Joakim Larsson. Låten gick direkt till final där den slutade som sexa. I Melodifestivalen 2014, deltävling 2 i Linköping var Sean med i mellanakten och sjöng en discoversion av Herreys - Diggi-Loo Diggi-Ley som en hyllning till gruppen.Datum
Event
Stad
Plats

Julshow Med Sean Banan I Nordstan
Göteborg
Nordstan
Sean Banan I Wadköping - 16:00
Örebro
Spelgården I Wadköping
Sean Banan I Wadköping - 13:00
Örebro
Spelgården I Wadköping
Sean Banan 5 Aug
Helsingborg
Cabaretnightclub
Sean Banan
Falkenberg
Stortorget
Sean Banan - Återkomsten!
Örebro
Conventum Arena