Spelschema och historik för The 1975

The 1975The 1975

The 1975, Chocolate på Spotify

The 1975

Chocolate

The 1975, Girls på Spotify

The 1975

Girls

The 1975, Sex på Spotify

The 1975

Sex

The 1975 är ett engelskt rockband från Manchester i England. Gruppen bildades år 2002 när gruppens medlemmar träffades i Wilmslow High School och började spela musik tillsammans. Gruppen består av sångaren och gitarristen Matthew Healy, gitarristen Adam Hann, trummisen George Daniel och basisten Ross MacDonald.


Den andra september 2013 släpptes deras debutalbum The 1975 som redan den åttonde september tog sig upp på första plats på UK Albums Chart listan.


Sångaren och gitarristen Matthew Healy föddes ursprungligen i London och trummisen George Daniel föddes på andra sidan Engelska kanalen i Bryssel medan resten av gruppen ursprungligen kommer från Manchester. Och under deras skolgång på Wilmslow High School utanför Manchester så träffades medlemmarna för första gången och bestämde sig snabbt för att börja spela musik tillsammans. En av anledningarna till detta var att ingen av dem hade någon särskild talang för idrott, men däremot besatt dem en musikalisk begåvning.


I början så gjorde bandet covers på olika pop och punklåtar som de framförde på olika lokala klubbar i Manchester, men efter en tid så började de att skriva egna låtar.


Och efter att en tid ha skrivit och släppt material under flera olika skepnader som Talkhouse, Slowdown, Bigsleep och Drive Like I Do så började bandet att permanent införliva sig med namnet The 1975. Ursprunget till det namnet kom av att det var klottrat ett datum “1 juni 1975” i baksidan av en gammal poesibok som sångaren Healy fått av en konstnär.


Healy uppger i en intervju att alla bandets EP skivor spelades in på en dator i hans sovrum under en turné och att deras debutalbum är ett slags soundtrack till medlemmarna i bandets uppväxt.


Gruppens musikaliska influenser är bland annat The Rolling Stones, Michael Jackson, Dire Straits My Bloody Valentine, Peter Gabriel, Boyz II Men, Alexander O'Neal, Brian Eno, Wilson Pickett och Otis Redding med flera.Datum
Event
Stad
Plats

The 1975
Stockholm
Fryshuset - Arenan
The 1975
Stockholm
Debaser Medis
16/10 The 1975/medis
Stockholm
Debaser Medis