Spelschema och historik för U.d.o.

U.d.o.U.d.o.

U.d.o., Go Back to Hell på Spotify

Animal House (Anniversary Edition)

Go Back to Hell

U.d.o., Man and Machine på Spotify

Man and Machine (Anniversary Edition)

Man and Machine

U.d.o., I Give as Good as I Get på Spotify

Rev-Raptor

I Give as Good as I Get

U.D.O. är ett tyskt hårdrocksband grundat av Udo Dirkschneider. Deras musik är starkt influerad av Accept, då Udo Dirkschneider även var en av grundarna av Accept.


När Accept var som störst tillsammans med Udo Dirkschneider släppte de album som Restless & Wild, Balls to The Wall och Metal Heart, men efter deras turné med "Russian Roulette" hoppade Udo Dirkschneider av bandet 1987 och bildade sitt eget band, U.D.O.. Udo satte genast igång med att hitta nya musiker. Det resulterade i Mathias Dieth (ex- Sinner) och Peter Szigeti (ex- Warlock) som gitarrister, Frank Rittel (ex- Warlock), Thomas Franke på trummor och Udo Dirkschneider på sång. Tillsammans släppte U.D.O. sitt debutalbum "Animal House" där låtarna enbart var skrivna av Accept. Låten "Lay Down The Law" är dessutom inspelad av Accepts medlemmar med Udo Dirkschneider. Fansen som var besvikna över att Udo lämnade Accept leddes snart till Udos nya band, vilket var en succé för fansen. Detta ledde till en turné i USA tillsammans med Guns n Roses på deras Appetite For Destruction-turné. Nu hade dessutom Peter Szigeti ersatts med Andy Susemihl, och även Frank Rittel hade ersatts med Dieter Rubach som var en av Accepts första basister.


När inspelningen av nästa album skulle börja hade Dieter Rubach och Thomas Franke bytts ut mot Thomas Smuszynski på bas och Stefan Schwarzmann på trummor. Under skrivandet av "Mean Machine" fick Udo äntligen chansen att jobba med helt andra musiker än med de i Accept. De nya låtarna resulterade i ren heavy metal utan konstigheter. En Europaturné med Ozzy Osbourne följde. Med "Faceless Word" 1990 var den oskrivna U.D.O.-lagen bruten: ingen keyboard i låtarna. Albumet var nämligen mer melodiskt än tidigare material med sina keyboardslingor. Stefan Kaufmann som var Accepts forna trummis var villig att producera albumet. Eftersom Andy Susemihl hoppat av före inspelningen så spelade Mathias Dieth in alla gitarrer själv. Albumet blev en succé och är U.D.O:s mest sålda album hittills. De anlitade Wolla Böhm som andra gitarrist under turnén eftersom Susemihl hade hoppat av. Under en kort tids turnerande i Europa fick Udo Dirkschneider problem med hälsan och måste vila upp sig på sjukhus. Det ledde till att turnén måste avbrytas. Men året därpå visade sig Udo piggare en någonsin, vilket kan märkas på följande album. "Timebomb" 1991 visade sig att vara U.D.O:s tyngsta album med dess ofta dubbeltrampade baskaggar och snabba gitarrsolon. Stefan Kaufmann var producent även för detta album och Mathias Dieth var ensam gitarrist på albumet. Under början av turnén kom Andy Susemihl tillbaka en kort tid men ersattes senare av Frank Fricke. När de kvarvarande fansen från Accept krävde en återförening blev Udo Dirkschneider tvungen att avsluta U.D.O.


När Accept splittrades igen 1996 blåste Udo Dirkschneider liv i U.D.O. Den här gången blev Udo tvungen att åter hitta nya musiker. Det resulterade i Jürgen Graf och Accepts trummis Stefan Kaufmann som gitarrister, Fitty Wienhold på bas, och den gamla U.D.O.-trummisen Stefan Schwarzmann. Deras första projekt blev att spela in en cover på Judas Priest's "Metal Gods" till skivan "A Tribute To Judas Priest". År 1997 spelade U.D.O. in albumet "Solid" som blev liggande på "Rock Hard's" charterlista i ett år. Följande album "No Limits" blev också ett av U.D.O:s mästerverk. Med Igor Gianola istället för Jürgen Graf spelade man in "Holy" där trummisen är relativt okänd. Albumet resulterade i en turné i USA. I Ryssland verkar U.D.O. populära och det kan höras genom livealbumet "Live From Russia". Man anlitade Lorenzo Milani som trummis år 2000–2004 där Francesso Jovino sedan ersatte honom.


U.D.O. har sedan släppt album fram till idag och kommer förmodligen att göra det ett bra tag till. Skivan "Dominator" verkar ha lyckats hittills och har stannat kvar på de tyska skivlistorna ett tag. Även U.D.O:s ursprungliga gitarrist Mathias Dieth som är advokat spelar sologitarr på en av låtarna på skivan. Plattan har dessutom givit U.D.O. chansen att få besöka USA, Ryssland och Storbritannien som de inte har turnerat i på flera år. Även Australien planeras att besökas för första gången.Datum
Event
Stad
Plats

U.d.o.
Malmö
Kulturbolaget