Spelschema och historik för Vasas Flora Och Fauna

Vasas Flora Och FaunaVasas Flora och Fauna

Vasas Flora och Fauna, Om jag nånsin far till Jakobstad igen på Spotify

Släkt med Lotta Svärd

Om jag nånsin far till Jakobstad igen

Vasas Flora och Fauna, Leevi & The Leavings på Spotify

Släkt med Lotta Svärd

Leevi & The Leavings

Vasas Flora och Fauna, Prisma på Spotify

Släkt med Lotta Svärd

Prisma

Vasas flora och fauna är en finlandssvensk indiepopgrupp bildad 2012 som ursprungligen bestod av duon Mattias Björkas och Iiris Viljanen. Vasas flora och fauna gör musik på dialekt med texter som handlar om hemtrakterna i och kring Vasa. Efter att inspelningen av debutalbumet Släkt med Lotta Svärd var klar hoppade Viljanen av men Björkas fortsatte projektet med sångerskan Tina Kärkinen och pianisten Daniel Ventus.


Vasas flora och fauna bröt ny mark när man 2012 släppte låtarna "Nog var han en vän" och "Di tror int när jag säger". Det var första gången det gjorts allvarlig popmusik på österbottnisk dialekt. Låtarna fick god respons, att göra ett album blev en naturlig fortsättning på det påbörjade projektet. Mattias Björkas hade tidigare sjungit på engelska som solist i bandet Cats on Fire. Efter att i många år försökt göra musik på högsvenska var det först när han började skriva på den dialekt han var uppvuxen med som det fungerade.


Beslutet att skriva på dialekt styrde också låtarnas tema. Det var inte tänkt att debutalbumet Släkt med Lotta Svärd skulle bli ett konceptalbum, men låttexterna fick fäste i Björkas ungdom, inte bara geografiskt i hemstaden Vasa utan även med allusioner till 1990-talets hardcorepunk och straight edge som kom till Vasa från Umeå. Vasas flora och faunas musik behandlar på någon nivå Björkas separation från hardcoren som han var blint hängiven i dryga tre år av sin ungdom. Han har beskrivit straight edge-kulturen i Umeås dogmatism som inte långt ifrån den som förefinnes i de österbottniska väckelserörelserna.


Traditionellt har österbottniska musiker sjungit med ett rikssvenskt språkljud och dialekten har varit förbehållen en roll som uttrycksmedel för humor. Vasabladets kulturredaktör Patrik Back framhöll distans och perspektiv som något sunt och spekulerade i att det är lättare att som musiker använda humorn som verktyg om man dagligen rör sig i den miljö man skriver om.


Björkas och Viljanen är uppväxta i Gerby respektive Tölby, båda byar utanför Vasa. Som 19-åring flyttade Björkas till Åbo och hamnade sedan i Sverige. Viljanen flyttade till Stockholm 2006.


Viljanen hoppade av projektet efter att debutalbumet spelats in. Vad som ledde till detta är oklart. Björkas beskrev i maj 2015 uppbrottet som ett öppet sår och sade "hon fick bara för sig att det här inte var något hon ville göra mer". När Svenska dagbladets kulturredaktör Adam Svanell försökte komma i kontakt med Viljanen fick han endast ett sms som svar "Känner tyvärr att jag inte kommer kunna svara på några frågor, eftersom jag inte är med i projektet längre. Hoppas du förstår. Med vänliga hälsningar, Iiris."


Björkas valde efter detta att fortsätta projektet med sångerskan Tina Kärkinen och pianisten Daniel Ventus. Båda har tidigare varit med i Björkas engelskspråkiga band Cats on Fire.


Vasas flora och faunas debutalbum Släkt med Lotta Svärd släpptes 13 maj 2015. Albumet har prisats av kritiker så väl som artister som Mattias Alkberg och Jens Lekman. Skivsläppet firades med en fullsatt gratiskonsert på Scalateatern den 28 maj.Datum
Event
Stad
Plats

Vasas Flora Och Fauna
Stockholm
Nalen – Stora Salen, Stockholm
Vasas Flora Och Fauna
Luleå
Kulturens Hus - Loungen Vån 5
Vasas Flora Och Fauna
Karlstad
Nöjesfabriken
Vasas Flora Och Fauna
Linköping
Backstage, Konsert & Kongress
Vasas Flora Och Fauna
Uppsala
Ukk - Restaurangen/sal D
Vasas Flora Och Fauna
Malmö
Palladium
Klubb Mono: Vasas Flora Och Fauna + Avantgardet
Örebro
Örebro Konserthus
Vasas Flora Och Fauna
Stockholm
Kägelbanan Södra Teatern
Vasas Flora Och Fauna
Uppsala
Uppsala Konsert & Kongress Sal B
Vasas Flora Och Fauna
Göteborg
Folk
Vasas Flora Och Fauna 30/9
Stockholm
Södra Teaterns Stora Scen
Vasas Flora Och Fauna 29/9
Stockholm
Södra Teaterns Stora Scen
Vasas Flora Och Fauna
Luleå
Kulturens Hus - Loungen Vån 5