DAVID BATRA
”Elefanten i rummet – han som är gift med henne”
Sex år efter succéshowen “Det här var ju tråkigt” är det äntligen dags för David att åka på turné igen. Den nya föreställningen är en renodlad standup-show som lyfter fram det absurda i ett för David Batra nytt och udda vardagsliv. För hur pusslar man egentligen med dagishämtningen samtidigt som det är regeringskris? Hur går sommarsemestern till när SÄPO är med?
David Batra är en av landets mest populära ståuppkomiker. Han har gjort 1000-tals föreställningar och vunnit utmärkelsen "Årets manliga komiker” på Svenska Standupgalan. Nu är han tillbaka med en ny soloshow för första gången på sex år – "Elefanten i rummet – han som är gift med henne”. Idén föddes i den politiska turbulensen hösten 2014.
– Fröet till den här föreställningen såddes några veckor efter förra riksdagsvalet. Jag skulle precis kliva upp på Lunds stadsteater och uppträda med Robin Paulsson. Regeringskrisen var ämnet för dagen och min fru syntes på TV varje kväll. Jag hade alltid undvikit att skämta om familjen men Robin sa åt mig att nu var jag faktiskt tvungen att nämna "elefanten i rummet" Jag tog mod till mig och pratade om hur praktiskt det är att komma hem och hämta dottern hos barnvakten och frun hos livvakten. Berättelsen funkade och embryot till en ny föreställning var fött, berättar David Batra.
Sedan dess har David Batras berättelse växt till en personlig föreställning som lyfter fram ämnet som han tidigare undvek.
– Vi komiker har egentligen alltid haft som uppgift att peka ut elefanten i rummet. Att prata om det som vi alla tänker på men kanske tycker är lite för privat eller läskigt att nämna. "Elefanten i rummet" kommer att bli den mest personliga föreställning jag gjort men också den roligaste. Min enda noja är att jag ska förväxla manus med min fru så att jag står på premiären och håller en monolog om jobbskatteavdraget. Enda trösten i så fall är att nästa morgon står hon i riksdagen och drar snopp-skämt, säger David Batra.
”Elefanten i rummet” har premiär på Rival i Stockholm 29 sept 2017
Föreställningens längd ca 90 minuter. Ingen paus
Arrangör: CS Nöje www.csnoje.se
I slutet på 1800-talet uppkom de första planerna på att skapa egna lokaler till Göteborgs arbetare. De behövde en central plats för sin verksamhet och lokaler som passade för stora möten.
Under cirka 40 år kom Arbetareföreningens lokaler på Järntorget att fylla den funktionen, men med tiden behövdes större och modernare lokaler. Lösningen blev ett stort, gediget och funktionellt Folkets Hus.