Unik middag med Chateau dYquem
Göteborg
Wine Mechanics
torsdag, 18 april 2024
kl:18:30
Chateau dYquem gör de mest mytomspunna och eftersökta söta vinerna i världen. Vår medgrundare Magnus har efter tjugo års handel med Bordeaux-viner djupa kontakter hos de finaste slotten och har lagt vantarna på fyra årgångar i mogen ålder. Den 18 april kommer han korka upp rara flaskor från 1979, 1980, 1981 och 1983. Château dYquem ligger i den sömniga regionen Sauternes på toppen av en kulle. Slottets enastående rykte kan dateras ända bak till medeltiden när slottet ägdes av Englands kung.
dYquems ägor består idag av 113 hektar vingårdar beläget på den högsta platsen i Sauternes. Det är det unika mikroklimatet som är hemligheten bakom gårdens enastående viner. Mellan de olika slotten rinner det små bäckar och floder som hjälper till med att bilda dimma tidigt på morgnarna under hösten. Det är denna dimma som skapar förutsättningen för bildandet av botrytis cinerea – även kallad ädelröta. Totalt är vingårdarna uppdelade i 150 parceller som är planterade med 80% sémillon och 20% sauvignon blanc med en snittålder på cirka 50 år.
Druvorna plockas för hand – druva för druva. Under skörden går skördearbetarna igenom ägorna flera gånger och plockar enbart de druvor som uppnått rätt mognad och är angripna av botrytis. Den hårda selekteringen innebär att skördeuttaget är extremt lågt – från en ranka får man ut ungefär 13 centiliter vin, alltså cirka ett glas vin (!). Alkoholjäsningen tar mellan 2–6 veckor på grund av den höga mängden socker i musten och äger rum på 100% ny ek. Vinet fatlagras på ekfat där tiden på ny ek varierar – fram till år 2000 var tiden på ny ek alltid 36 månader, men idag är det sällan mer än 30 månader.
Till dessa unika viner serveras en formidabel meny
Ankleverterrine, brioche, karamelliserad apelsin
Piggvar, beurre blanc, grillad citron, smörstekt havskräftsstjärt
En bit roquefort av bästa kvalitét
Frangipane med rabarber, lättvispad grädde
2395 kr kostar middagen och platserna är begränsade till 15 personer.