Menu

Från Blues Till Gospel Med Strömsbro Kyrkokör

Gävle

Gävle Konserthus
söndag, 6 oktober 2019 kl:14:00

Blues och gospel har länge gått hand i hand genom musikhistorien. Bägge musikstilarna växte fram i USA i början av 1900-talet i afroamerikanska grupperingar, men hade helt olika scener och budskap. Gospel betyder Evangelium, vilket i sin tur betyder Glatt Budskap, och det kan ibland kännas avlägset för bluesen. De båda musikstilarna möts dock i spirituals där de kristna texterna och budskapen blandas med afrikansk musik och rytm. Den svarta amerikanska gospelns fader, Thomas A Dorsey, började sin karriär som bluespianist, och har sedan skrivit musik som spelats in av artister som också rör sig mellan blues och gospel, som till exempel Ray Charles, Aretha Franklin och Elvis Presley. Bluesen har inte på samma sätt en utpekad anfader, även om Robert Johnson med sina 29 sånger anses som en av de mest tongivande. Kontrasten känns ju dramatisk mellan att prisa gud och att sälja sin själ till djävulen som Robert Johnson ansågs ha gjort, men i musiken skapar detta en dynamik där glatt och sorgset möts, sakralt och profant, starkt och svagt, stort och smått.

Gävle JazzClub i samarbete med Svenska kyrkan i Gävle bjuder på en konsert i denna dynamik, där musikstilarna tolkas och vävs ihop. Vi får uppleva såväl bluesband som kyrkokör, och framför allt mötet mellan dem. Missa inte denna unika konsert i konserthusets restaurang.
Sångsolister: Sara Kreft, Ellen Weiss, Stefan Sjöman, Christian Dalin

Musiker: Rickard Gustafsson – saxofon, Claes Rahm – munspel, Henrik Persson – gitarr, Lars Jonshult, - bas, Anders Lättman - trummor, Sverker Magnusson – klaviatur, Christian Dalin - klaviatur (km)


Konsertlängd: ca 2 tim inkl. paus
Arrangör: Gävle JazzClub

Konserthuset öppnar 2 timmar före konsert.
Restaurangen öppnar 1 timme före konsert.

Datum / Tid

söndag, 6 oktober 2019 kl: 14:00

Plats

Gävle, Gävle Konserthus

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad