Menu

Shakti // MYSK Indisk Dans & Magisk Teater

Göteborg

3:e Våningen
fredag, 22 februari 2019 kl:19:00

21–23 februari 2019


SHAKTI


MYSK Indisk Dans & Magisk Teater


Shakti är relaterat till energi, den skapande kraften, vars källa är den vitala livskraften inom oss. Med ett djupt arv i Indisk Odissi utforskas performativa, innovativa och meditativa skeenden ur livet. I rytm och rörelse skildras livets valmöjligheter från kollektivets återkommande tristess till att bli befriade ur materiellt beroende.


Mänskligheten konfronteras ständigt av upprepande motstånd. Priset på förändring är att omvända levnadsmönster, förinta de destruktiva krafterna och återfå balansen. Med inspiration av Mokshya i hinduiska filosofi, även kallad Nirvana enligt buddhism, är strävan att förenas med den gudomliga energin, nå uppvaknande till andligt medvetande och bli befriad från återfödelse.


I en vågskål av former från Odissi, tänjs gränserna för nyskapande uttryck i mötet med vår tids vardag, ängslan och humor. Föreställningen utforskar förhållandet mellan klassiska former och renodlade rörelser som beskriver vardagens jordiska slentriana mönster. Shakti är synonymt med skapande, inom tidsspannet mellan tradition och innovation skapas en ny form av dansuttryck med nyskriven musik i ett integrerat performativt verk.


MYSK Indisk Dans & Magisk Teater skapar föreställningar som innehåller indisk dans, teater och performance. De producerar både barn- och vuxenföreställningar. Odissi Performance Ensemble ingår under MYSK produktioner med inriktning i Odissidans. Anette Pooja är konstnärlig ledare, koreograf, regissör och dansare. Efter ett förflutet arbete med teater sadlade hon om till dansare och utbildade sig i Indien. Under hennes masterutbildning i fördjupat skådespeleri på Högskolan för scen och musik undersöktes Odissi som gestaltande språk med former för berättande i teatrala nutida berättelser. Pooja förnyar idag formerna för indisk dans genom att leverera en ny och bred blandning av scenkonst, som också beskriver det nutida indiska arvet och placerar det i nyskapad performancekontext. Hon räknar som en av förnyarna av Odissi med verk som befinner sig i fusionen mellan dans-teater-musik. Anette Pooja samarbetar med World Dance Company och undervisar Indisk dans sedan 2002 på Kulturhuset Oceanen.


3:e Våningen är en konstnärsdriven dansscen, utställningshall och studio.
Sammanlagt 600 kvadratmeter för samtida dans och konstuttryck som fokuserar på rörelse och rumslighet.

Hösten 2010 påbörjade Gun Lund och Lars Persson ett nytt kapitel i svensk danshistoria. En rejäl expansion från deras tidigare scen 24 kvadrat – Sveriges minsta dansscen – som de drivit sedan 2002. 3:e Våningen ligger i Carnegie sockerbruk, vid Göteborgs hamninlopp, i direkt närhet till en mängd konstnärsateljéer, kreativa näringsverksamheter, Konsthallen Röda Sten mm.

Datum / Tid

fredag, 22 februari 2019 kl: 19:00

Plats

Göteborg, 3:e Våningen

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

120kr - 160

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad