Menu

The Swedish Smörgåsbord

Göteborg

Göteborgs Stadsteater
måndag, 7 maj 2018 kl:19:00

Med Rasha Alqasim, Karin Brygger, Magnus Dahlstedt, Lena Ten Hoppen (tid. Sundström), Daniel Lemma, Bi Puranen, Aftab Soltani och Therese Svensson. Ingår i seminarieserien på tema svenskhet.
Mångfald, olikhet och nytänkande anses ofta värdefullt för ett samhälles utveckling. Men starka krafter vill flytta debattens fokus till att handla om känslor av rädsla, fientlighet, hat och en identitetsfråga med nationalistiska förtecken.
Hur ska ”svenskhet” se ut? Vem har makten över frågan? Vad är egentligen Sverige och för vem? Kan alla människors lika värde och delaktighet realiseras?
Mikroföreläsningar, poesi, reflektioner, framträdanden.
Samtalet hålls på Studion måndag 7/5 kl 19-21. Samtalet är gratis men platsbiljett krävs. Biljetterna släpps 20/3.
Om de medverkande:
Bi Puranen är generalsekreterare World Values Survey, docent i ekonomisk historia vid Institutet för Framtidsstudier och tidigare professor i framtidsstudier vid Theseus International Management Institute vid det franska forskningscentret Sophia Antipolis. Författare och programledare.
Magnus Dahlstedt är professor i socialt arbete vid Linköpings universitet med fokus på medborgerliga ideal i en samtid formad av internationell migration. Undervisar och föreläser om medborgarskap och tillhörighet i migrationens Sverige, och forskar kring inkludering, exkludering och migration med fokus på ungdomar.
Lena Ten Hoppen (tid. Sundström) är författare och journalist vid Sveriges Television. Med produktioner som boken och dokumentärfilmen Världens lyckligaste folk om främlingsfientlig politik i Danmark, dokumentären De kallas rasister om Sverigedemokraternas väljare, soch det grävande reportaget Uppdrag granskning: Afrofobi SVT.
Rasha Alqasim ärpoetoch journalist, aktuell med Jag matar kriget med dem jag älskar, en diktsamling med dikter skrivna i Irak före flykten genom IS-ockuperade områden till Sverige och poetisk ögonvittnesskildring av sönderfallande hem, familjers inre problem och kvinnors överlevnadsstrategier.
Karin Brygger är poet och kulturskribent. Våren 2018 kommer hon med sin fjärde bok, Visst kan man dansa efter Auschwitz, en essäsamling som bygger på en artikelserie om Göteborgs judiska historia publicerad i Göteborgs Posten 2017.
Aftab Soltani aktivist och engagerad i arbetet mot segregationen i Göteborg,konstnärlig ledare i Akademin för postkoloniala studier, grundare av Hayat – en förortskvinnorörelse och medgrundare till nätverket ”Opinion Biskopsgården”
Therese Svensson litteraturvetare vid Göteborgs universitet med fokus på vithetskritik och dekoloniserande läsning av svenskspråkig tidig 1900-talsprosa. Lärare på Kvinnofolkhögskolan och medgrundare till skrivarkursen Your Silence Will Not Protect You
Daniel Lemma låtskrivare och sångare, med både egen musik och musik för andra musiker, film och teater i bagaget. Gjorde genombrott med filmmusiken till Josef Fares film Jalla!Jalla! och skivan Morning Train, släppte sitt sjunde album Common Ground 2016 och aktuell på Göteborgs Stadsteater, nyligen i Stjärnornas tröst och nu Hemsöborna.
Ytterligare medverkande tillkommer.
Samtalet ingår i Göteborgs Stadsteaters samtalsserie på tema Svenskhet. Vi bjuder in till möten som får ta tid.Samtalsledare och programansvariga är Sewilius Bergoch Lena Ulrika Rudeke.
Övriga samtal:
Populism - för folket eller eliten?
Lördag 10/2 kl 15-17
Absolut svensk humor
måndag 19/3 kl 19-21
Sverigebarometern
Söndag 15/4 kl 15-17
Längd Ca två timmar Pris Fri entré men du behöver ta ut platsbiljett - biljettsläpp 20/3.
 

Lokal: Studion

Göteborgs stadsteater är Sveriges äldsta stadsteater. Den ligger i Göteborg vid Götaplatsen i stadsdelen Lorensberg och invigdes den 29 september 1934.

Datum / Tid

måndag, 7 maj 2018 kl: 19:00

Plats

Göteborg, Göteborgs Stadsteater

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad