kl: 19:00

Drömmen Om Svansjön

GöteborgsOperan


BILJETTER / MER INFORMATION


Gästspel från Kungliga Baletten.
Balett av Pär Isberg.
Svansjön hade urpremiär på Bolsjojteatern i Moskva 1877 och är kanske världens mest dansade balett. Drömmen om Svansjön tar avstamp i Petipa och Ivanovs koreografi från 1895 och är baserad på Tjajkovskijs ursprungliga partitur men bygger på dansarnas drömmar och relationer. Både till varandra och till dramat de repeterar. Verklighet och fiktion flätas samman i ett triangeldrama som rör sig mellan balettsal och scen.
Koreograf Pär Isberg tar fasta på både svärtan och den bräckliga skönhet som ryms i berättelsen och skildrar de starka känslor som driver karaktärerna. ”Också i balettens värld finner vi spänningen mellan ytlighet, avund och den djupa tron på konstens möjlighet att beröra.” Pär Isberg.
Drömmen om Svansjön har världspremiär på Kungliga Operan i Stockholm i april 2017.

Lokal: Stora Scenen

Göteborgsoperan är ett operahus vid Lilla Bommen i Göteborg, på Göta älvs södra strand. Operan är byggd på Packhuskajens nordöstra ändpunkt, ungefär där Länscellfängelset en gång låg


År 1959 föreslog regissören vid Göteborgs stadsteater, Carl Johan Ström, att en ny musikteater skulle uppföras bredvid Stadsteatern på den tomt vid Götaplatsen där senare det nya Göteborgs stadsbibliotek kom att förläggas. Musikteatern skulle därigenom få närhet till Stadsteatern och Göteborgs konserthus. Ett förslag till en radikal ombyggnad av "Storan" (Stora teatern), presenterades 1962 av arkitekt Per Axel Ekholm på stadens uppdrag. Förslaget innebar att salongen utvidgades bakåt med cirka 230 nya platser och en stor tillbyggnad för scenutrymmen motsvarande Storans halva volym, projekterades i avvikande stil sydväst om teatern. Kostnaden beräknades till 19 miljoner kronor. Konserthusarkitekten Nils Einar Eriksson lade 1963 fram ett originellt förslag till utbyggnad av konserthuset med en teatersalong för 1 300 platser västerut jämte scenutrymme och en enda sidoscen. Kostnad beräknades då till 30 miljoner kronor. Förslaget som avsåg en nära knytning mellan verksamheterna, avslogs som scentekniskt för djärvt.

http://sv.opera.se/

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2017-06-09 19:00


Plats/Lokal:

Adress:

Göteborg, Christina Nilssons Gata


Fler tillfällen:Typ av evenemang

GenreKostnad

50 - 495


Kort länk hit:

Har du sett eller varit på detta evenemang tidigare? Ge oss och andra en recension eller tips!

Fler evenemang i Göteborg du inte bör missa:

Urval ur aktuella nyheter

Bild på Höstens Föreställningar På Stora Teatern
PRESS
24 maj
kl: 11:40

Höstens Föreställningar På Stora Teatern

Nu avslöjar vi höstens alla föreställningar i Stora Teaterns regi. Som vanligt innehåller programmet en unik blandning av gästspel inom dans, teater, nycirkus, samtal och musik! Det går från och med nu att köpa biljetter till alla föreställningar på storateatern.se
(Fler akter tillkommer)HÖST 2017 PÅ STORA TEATERN
SLOWGOLD
9 September - Konsert

Slowgold är Amanda Wernes musikaliska alias. Hon skapar tidlösa, poetiska historier som bärs fram genom drömsk prärierock. En recensent beskrev musiken som "att falla handlöst med vetskapen om att landa mjukt".

BOHUSLÄN BIG BAND / ROSEN OCH POLAREN PER - EN HYLLNING TILL ZETTERLUND OCH VREESWIJK
10 September - Konsert

Tillsammans med Bohuslän Big Band bjuder Örjan Fahlström, Bengan Janson och Maria Lundqvist in till en konsert med toner hämtade ur Zetterlunds och Vreeswijks älskade och omfångsrika visskatt.

FAUNA
14 & 15 September - Nycirkus

Förvänta dig djurisk akrobatik och ordlösa utflykter i mäktiga ljudlandskap, när den nya, prisvinnande nycirkusgruppen Fauna har Sverigepremiär på Stora Teatern.

Teater Brunnsgatan 4 / Främlingsleguanen
18 September - Teater

Martina Montelius debutroman Främlingsleguanen som teaterföreställning i dramatisering av författarinnan själv, en lustfyllt skrämmande och farligt rolig irrfärd genom ett överintelligent litet barns elektrifierade medvetande. Eftersamtal: Martina Montelius och Johan Hilton, DN Kultur.

Charlotte Engelkes / Min Mamma
20 September - Teater

Min Mamma - En Dokumentärmusikal är en hyllning till alla ... Klicka för att läsa mer

Bild på Sommarunderhållningens Program Ute Nu!
PRESS
18 maj
kl: 14:40

Sommarunderhållningens Program Ute Nu!

I över 70 år har Sommarunderhållningen bjudit göteborgare och besökare på kulturella upplevelser. Satsningen äger rum ute i stadsdelarna på tio av stadens torg, i Slottsskogen och på andra platser runt om i staden. En ny hemsida har just lanserats, som gör det lättare än någonsin att hitta bland alla programpunkter. Det tryckta programmet hittar du ute på bibliotek och caféer nu!

Alla programpunkter har fri entré och utbudet innehåller allt från berättarkvällar till breakdance, nycirkus och barnföreställningar, samt musik med både svenska storheter och artister från hela världen.

I sommar kan du bland annat uppleva Dhaanto - en traditionell stil inom somalisk musik och folkdans, Vem tänder solen? - en lekfull och bubblande dansföreställning för hela familjen, samt alternativ tropisk musik med musikgruppen Bareto, som hämtar sin inspiration från rock, reggae, salsa och merengue.Sök i programmet

Besök sommarunderhållningens nya hemsida www.sommarunderhallningen.se

Du hittar även Sommarunderhållningen på Facebook

PRESSKONTAKT

Britt Ramsten
Speldags & Sommarunderhållningen, Göteborgs Stads kulturförvaltning

Tel: 031-368 32 57
E-post: britt.ramsten@kultur.goteborg.se... Klicka för att läsa mer

Bild på Plan B Släpper Nya Singeln "in The Name Of Man"
PRESS
18 maj
kl: 17:40

Plan B Släpper Nya Singeln "in The Name Of Man"

Den brittiska bohemen Ben Drew, eller Plan B som han är mer känd som, premierade igår sin nya singel "In The Name Of Man" på Mistajam's Show. Singeln är från hans kommande fjärde studioalbum och är det första som den talangfulla artisten/skådespelaren/regissören släpper på fem års tid. 

Tillsammans med den nya musikvideon som kommer ut nästa vecka släpper Plan B även en "Making Of"-video där han förklarar sina inspirationer och vad som motiverade honom till skapandet. Musikvideon visar upp dockor som spelar ut olika gripande berättelser, till exempel människor som sparkas ut från sina hem.

Videon är ett samarbete mellan Plan B själv och Flabbergast Theatre, ett litet företag som han först stötte på under deras framträdande i Angel, London. Deras sätt att jobba med dockor handlar mycket om de små rörelserna för att visa stora känslor och får dem att kännas väldigt levande. Detta inspirerade Plan B då deras dynamik och sättet att berätta en historia funkade perfekt till hans hjärtskärande singel.

Detta är hur Plan B själv beskriver videon:

"The only power we have as artists is to create a catalyst that sparks a conversation on a wider scale, and I know the media already do that, but they so often do it in a ... Klicka för att läsa mer

Hitta oss på Facebook Hitta oss på Google Plus Hitta oss på Twitter