Menu

Kult

Göteborg

GöteborgsOperan
lördag, 16 september 2017 kl:18:00

KULT
Dansverk av Roy Assaf och Ohad Naharin
En inbjudande danskväll med Stravinskijs Våroffer och Ohad Naharin.
Kult presenterar två av den samtida dansens ledande konstnärer: legendaren Ohad Naharin och den stigande stjärnan Roy Assaf.
Ohad Naharin är en ikon i dansvärlden och konstnärlig ledare för ett av världens främsta danskompanier: israeliska Batsheva. Som koreograf har han skapat en unik stil grundad i sin egen rörelsefilosofi, gaga. För GöteborgsOperans Danskompani skapar Ohad Naharin en ny version av sitt verk Decadance, en stor ära för oss. Decadance är ett verk i ständig förändring, skapat som ett kollage av godbitar ur Ohad Naharins repertoar. Decadance Gothenburg blir en inbjudande föreställning som låter publiken närma sig dansen och dansarna. En plats där vi kan hylla dansen genom att skratta åt oss själva.
Kult inleds med Sacre, en världspremiär skapad av den mångfaldigt prisbelönte, israeliske koreografen Roy Assaf, till Stravinskijs fenomenala Våroffer. En raffinerad och utsökt motpol till den kraftfulla musiken, spelad av GöteborgsOperans Orkester. Stravinskij skildrar en brutal ritual där en ung människa väljs ut till offer och, när musiken stegras till klimax, dansar sig själv till döds. I Roy Assafs tolkning får musiken en delvis ny innebörd, när danskompaniets kvinnor och män turas om att offra sig.
Kvinnlig rollbesättning: 9/9 (premiär), 17/9, 24/9 (eftersnack), 30/9, 8/10, 15/10.
Manlig rollbesättning: 13/9, 16/9, 22/9, 27/9, 12/10.
 
Sacre (Våroffer)
Koreografi ROY ASSAF
Musik IGOR STRAVINSKIJ
Dirigent HENRIK SCHAEFER/ARIANE MATHIAK
Scenografi WID STUDIO
Kostymdesign ANGHARAD MATTHEWS
Ljusdesign OMER SHIZAF
 
GÖTEBORGSOPERANS DANSKOMPANI
GÖTEBORGSOPERANS ORKESTER
 
Decadance Gothenburg
Koreografi OHAD NAHARIN
Musik:  Inspelad musik från olika artister
Kostymdesign RAKEFET LEVI
Ljusdesign AVI YONA BUENO (”BAMBI”)
 
GÖTEBORGSOPERANS DANSKOMPANI
 
Världspremiär 9 september 2017
11 föreställningar t o m 15 oktober.

Lokal: Stora Scenen

Göteborgsoperan är ett operahus vid Lilla Bommen i Göteborg, på Göta älvs södra strand. Operan är byggd på Packhuskajens nordöstra ändpunkt, ungefär där Länscellfängelset en gång låg


År 1959 föreslog regissören vid Göteborgs stadsteater, Carl Johan Ström, att en ny musikteater skulle uppföras bredvid Stadsteatern på den tomt vid Götaplatsen där senare det nya Göteborgs stadsbibliotek kom att förläggas. Musikteatern skulle därigenom få närhet till Stadsteatern och Göteborgs konserthus. Ett förslag till en radikal ombyggnad av "Storan" (Stora teatern), presenterades 1962 av arkitekt Per Axel Ekholm på stadens uppdrag. Förslaget innebar att salongen utvidgades bakåt med cirka 230 nya platser och en stor tillbyggnad för scenutrymmen motsvarande Storans halva volym, projekterades i avvikande stil sydväst om teatern. Kostnaden beräknades till 19 miljoner kronor. Konserthusarkitekten Nils Einar Eriksson lade 1963 fram ett originellt förslag till utbyggnad av konserthuset med en teatersalong för 1 300 platser västerut jämte scenutrymme och en enda sidoscen. Kostnad beräknades då till 30 miljoner kronor. Förslaget som avsåg en nära knytning mellan verksamheterna, avslogs som scentekniskt för djärvt.

http://sv.opera.se/</i>

Datum / Tid

lördag, 16 september 2017 kl: 18:00

Plats

Göteborg, GöteborgsOperan

Karta (Google)

Typ

Dans

Kostnad

115 - 325

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök