Menu

Kristina Från Duvemåla

Göteborg

GöteborgsOperan
måndag, 29 december 2014 kl:18:00

Musikal. Kristina från Duvemåla är en musikal av Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Lars Rudolfsson, byggd på Vilhelm Mobergs utvandrarepos.
25 October 2014 - Premiär
"De kom från de små stugornas och de stora barnkullarnas land. De var jordens folk och de kom från en släkt, som sedan årtusenden hade brukat den jord de lämnade." Vilhelm Moberg, Utvandrarna
Hos en liten skara människor från Ljuders socken i Småland växer sig drömmen om Amerika allt starkare när hungersnöd, förmynderi och religiös förföljelse gör det outhärdligt för dem att stanna kvar i hemorten. Det nya landet har mark till alla och erbjuder den som vågar sig ut på den långa, farliga resan en fristad och en framtid. Det öppnar sig för dem som längtar efter den frihet de förvägras där de nu är. Några få djärva män och kvinnor hörsammar budet och ger sig ut på den riskfyllda färden över Atlanten. Bland dem finns Kristina, Karl Oskar, Robert och Ulrika.
Kristina från Duvemåla var den första musikal som spelades på GöteborgsOperan och är den mest framgångsrika i sitt slag som spelats i huset. Urpremiären skedde i Malmö 1995.
År 2012 blev Svenska Teatern i Helsingfors den första teatern utanför Sveriges gränser att sätta upp musikalen. Nu har vi nöjet att kunna erbjuda den svenska publiken denna uppsättning. I huvudrollerna ser vi Maria Ylipää, Robert Noack, Birthe Wingren och Oskar Nilsson – samma kvartett som i Helsingfors. Uppsättningen fick lysande recensioner även i svenska medier: ”Världsklass” (SR), ”En magiskt mästerlig musikal” (Aftonbladet), ”Storslaget, enkelt och mycket vackert” (DN)

Lokal: Stora Scenen

Göteborgsoperan är ett operahus vid Lilla Bommen i Göteborg, på Göta älvs södra strand. Operan är byggd på Packhuskajens nordöstra ändpunkt, ungefär där Länscellfängelset en gång låg


År 1959 föreslog regissören vid Göteborgs stadsteater, Carl Johan Ström, att en ny musikteater skulle uppföras bredvid Stadsteatern på den tomt vid Götaplatsen där senare det nya Göteborgs stadsbibliotek kom att förläggas. Musikteatern skulle därigenom få närhet till Stadsteatern och Göteborgs konserthus. Ett förslag till en radikal ombyggnad av "Storan" (Stora teatern), presenterades 1962 av arkitekt Per Axel Ekholm på stadens uppdrag. Förslaget innebar att salongen utvidgades bakåt med cirka 230 nya platser och en stor tillbyggnad för scenutrymmen motsvarande Storans halva volym, projekterades i avvikande stil sydväst om teatern. Kostnaden beräknades till 19 miljoner kronor. Konserthusarkitekten Nils Einar Eriksson lade 1963 fram ett originellt förslag till utbyggnad av konserthuset med en teatersalong för 1 300 platser västerut jämte scenutrymme och en enda sidoscen. Kostnad beräknades då till 30 miljoner kronor. Förslaget som avsåg en nära knytning mellan verksamheterna, avslogs som scentekniskt för djärvt.

http://sv.opera.se/</i>

Datum / Tid

måndag, 29 december 2014 kl: 18:00

Plats

Göteborg, GöteborgsOperan

Karta (Google)

Typ

Musikal

Kostnad

50 - 670

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök