Menu

J. S. Bach - Johannespassionen

Göteborg

Härlanda Kyrka
söndag, 5 april 2020 kl:18:00

Anna Maria Friman, sopran, Maria Forsström, alt, Mats Carlsson, evangelist och tenor, Ove Gotting, bas och Pilatus, Gustav Rohman, Kristus, Härlanda Voces , Wasa Barock, Gabriel Bania, konsertmästare, David Molin, dirigent.

Johannespassionen är en milstolpe i den västerländska klassiska musikhistorien och har jämförts med majestätiska katedraler. Men är det förklaringen till varför vi fortfarande, efter snart 300 år, blir berörda och gripna då vi lyssnar?

Det finns någonting väldigt mänskligt i Johannespassionen. Det är fråga om känslor som man kan leva sig in i. Sen beror det förstås på att musiken helt enkelt är så genial: dramatisk, vacker och oemotståndlig.

Passionsberättelsen om Jesu lidande och död skildras av evangelisten Johannes. Det handlar om Jesus sista dagar och Bach väljer att sluta sin passion med döden på korset, helt enkelt för att det ursprungligen är musik för långfredagen.

Vi kan känna igen oss i sveket, vi kan känna igen oss i sorgen och saknaden, men vi kan också njuta av skönheten i musiken och känna något slags barmhärtighet efteråt. Precis som människorna gjorde i Tomaskyrkan i Leipzig på långfredagen 1724. Musiken är tidlös och gränslös därför att vi människor i grunden är rätt så lika.

bTider/b
Insläpp: kl 17:30
Starttid: kl 18:00
Spellängd: 2 timmar.

Datum / Tid

söndag, 5 april 2020 kl: 18:00

Plats

Göteborg, Härlanda Kyrka

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad