Menu

Birgit Hein, 27 augusti 18.30

Stockholm

Bio Mauritz, Filmhuset
söndag, 27 augusti 2017 kl:16:30

Som filmskapare, kurator, författare och lärare är Birgit Hein ett av den tyska experimentfilmens viktigaste namn. Från sent 1960-tal till sent 70-tal gjorde hon, med sin dåvarande make Wilhelm Hein, några av de mest radikala verken inom den så kallade strukturalistisk-materialistiska traditionen, i vilken filmens illusoriska egenskaper förkastades och en undersökning av dess materialitet istället sattes i centrum.


Visningen inleds med Rohfilm, en film som består av slumpvis utvalda filmfragment (inklusive perforeringar och smutspartiklar). Därefter visas den sista av hennes strukturalistisk-materialistiska filmer, Weissfilm, som består av icke- eller bara delvis exponerad råfilm som för varje visning samlar repor, smuts och damm.


Slutligen visar vi Baby I Will Make You Sweat, ett av Heins senare verk i vilka hon frångått de tidiga experimenten för att utforska andra frågor. Det är en dagboksfilm som skildrar en resa till Jamaica och ett möte med en yngre man. Med bilder inspelade på Hi-8 och överförda till 16mm talar Hein förbehållslöst om sexualitet och ålderdom.


Rohfilm, Weissfilm, Baby I Will Make You Sweat, regi: Birgit Hein, Wilhelm Hein, 1968/1977/1994, Tyskland, 16mm (Arsenal/LUX), 1 tim 30 min, utan dialog/engelska, utan text, tillåtna från 15 år


För mer info, besök www.cinemateket.se


”Inget vanligt jävla hus” lär Filminstitutets grundare Harry Schein ha sagt som utgångspunkt för projektet. Och där fick han som han ville. Filmhuset har knappast lämnat någon oberörd sedan det stod färdigt den 18 januari 1971.

Man kan kalla Filmhuset för en vattendelare vad gäller estetiken: somliga tycker att det är en av Stockholms vackraste byggnader medan andra refererar till huset som en deprimerande betongbunker. Arkitekten bakom huset är Peter Celsing, som även har ritat bland annat Kulturhuset och Riksbanken i Stockholm.

Datum / Tid

söndag, 27 augusti 2017 kl: 16:30

Plats

Stockholm, Bio Mauritz, Filmhuset

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

0kr - 80

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad