Menu

Hedwig And The Angry Inch

Göteborg

Lorensbergsteatern
tisdag, 7 mars 2017 kl:19:30

En rockmusikal om kärlek, svek, drömmar och frihetOla Salo tokhyllades för sin rolltolkning av Hedwig i succémusikalen från Broadway, Hedwig and the Angry Inch. Det var en annorlunda och uttrycksfull uppsättning som inte lämnade någon oberörd. Magnus Skogsberg Tear och Pia Gradvall gjorde ny svensk översättning, för regin stod Hugo Hansén och musikaliskt ansvarig var Kristofer Nergårdh.
Hedwig - en queer rockartist från Östberlin - åker världen runt med sitt band ”The Angry Inch” och berättar sitt livs historia. Men turnén är egentligen bara en ursäkt för att kunna stalka sitt ex, världsstjärnan Tommy Gnosis, som dumpade henne och gjorde stor karriär på de låtar hon skrivit.
Hedwig, som föddes i Östberlin som Hansel, förälskar sig i Luther (en amerikansk soldat stationerad i Berlin) och genomgår en könskorrigering så att de kan gifta sig och fly till väst. Men operationen misslyckas och Hedwigs fysiska kön hamnar mitt mellan en mans och en kvinnas. Hon beskriver det som ett ”hopsytt tryne av hud med ett ärr tvärsöver, ett hånleende flin, en Angry Inch”.
Väl i USA dumpar Luther henne och hon möter istället sitt livs kärlek, Tommy Gnosis, de skapar musik tillsammans. När Tommy inser att Hedwig inte är en biologisk kvinna flyr han och tack vare musiken de skrev tillsammans, blir han en stor rockstjärna.
Hedwig skaffar sig ett eget rockband, ”The Angry Inch”, och varhelst Tommy framträder, åker de efter och ser till att få spela på någon restaurang eller bar så nära Tommys konsert som möjligt.
Hedwig and the Angry Inch spelades på Göta Lejon under maj månad 2016. Under hösten gjordes ytterligare tre föreställningar på Göta Lejon (17-19/10) och även två på Slagthuset i Malmö (22 & 23 oktober). Nu kommer den hyllade föreställningen till Göteborg och Lorensbergsteatern för två exklusiva föreställningar; 7 & 8 mars 2017.
RECENSIONER:
”En roll som gjord för Ola Salo.”
Sydsvenska Dagbladet
”Ola Salo är magnifik som Hedwig.”
Helsingborgs Dagblad
”En omtumlande resa man aldrig vill ska ta slut.”Kulturbloggen
”Ola Salo är en fenomenal Hedwig. På höga platådojor och med rösten i falsett äger han föreställningen.”
Eskilstuna-Kuriren
”Mer överraskande är den suveräna röst Lisa Stadell plockar fram.”
Eskilstuna-Kuriren

Lokal: Lorensbergsteatern

Lorensbergsteatern, är en teaterbyggnad i Lorensbergsparken i Göteborg. Den har adress Berzeliigatan 4 och fastighetsbeteckning Lorensberg 29:2. Teatern är ritad av arkitekten Karl M. Bengtson, sceninredningen gjordes av tysken C. Roeder, och byggdes på initiativ av och var delvis finansierad av krögaren Sophus Petersen, som drev den dåvarande restaurangen i Lorensbergsparken.


När teatern stod klar 1916, efter endast drygt fem månaders arbete, ansågs den vara Europas modernaste med platser för 1 000 personer och bland annat en vridscen och rundhorisont. Urpremiären med 800 gäster, ägde rum 27 oktober 1916 med August Strindbergs pjäs Ett drömspel, och den sista föreställningen 30 april 1934.


I och med att Göteborgs nya stadsteater stod klar 1934 byggdes Lorensbergsteatern om till biograf, förvärvad av skåningen och advokaten Sture Persson. Den 19 september 1934 var det premiär på Lorensbergs-Bio med Frank Capras Det hände en natt, med bland andra Clark Gable. Biografen lades ner den 13 september 1987 och lokalerna kom åter igen att användas som teater. Nationalteatern producerade 1987 en teateruppsättning av Peter Pan här innan Kulturtuben tog över. Lorensbergsteatern är även namnet på ett kommanditbolag som ägs av Kulturtuben.


Den första barnteaterföreställningen gavs på hösten 1920, då Hamlet gavs som ungdomsföreställning. Därefter på våren 1922 ordnades skolföreställningen "Det gamla spelet om envar". I december samma år - som en jultradition - visades Rödluvan av dansken Axel Breidahl. Tyngdpunkterna låg därefter på julpjäserna under de kommande åren.

Datum / Tid

tisdag, 7 mars 2017 kl: 19:30

Plats

Göteborg, Lorensbergsteatern

Karta (Google)

Typ

Musikal

Kostnad

645

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad