Stäng reklam
Menu

Pang I Bygget

Göteborg

Lorensbergsteatern
lördag, 11 april 2015 kl:16:00

Pang i Bygget

Succén från Fredriksdalsteatern kommer till Göteborg.

Pang i bygget. Det vill säga den otroligt roliga brittiska komediserien Fawlty Towers av John Cleese och Connie Booth i översättning och regi av Anders Albien. Året är 1975 och vi har det obestridliga nöjet att hälsa alla modiga resenärer hjärtinnerligen välkomna till Hotell Fawlty Towers - garanterat en upplevelse utan motstycke!

På Fawlty Towers är normaltillståndet kaotiskt. Basil Fawlty (Adde Malmberg) är basen på bygget. Åtminstone när hustru Sybil (Eva Rydberg) inte är i omedelbar närhet. Basil är en högst säregen person. Milt uttryckt. Överspänd, dryg oberäknelig, nedlåtande, oförskämd och inte sällan fullkomligt galen. Bugar och kryper och fjäskar för överheten. Slickar uppåt, sparkar nedåt. Vilket inte minst den välmenande men måttligt begåvade spanske kyparen Manuel (Kalle Rydberg) får känna på.

Basils liv förpestas av krångliga, krävande, kritiska hotellgäster och hans gnälliga äkta hälft med den vassa tungan. Passionen är ett minne blott och de verbala giftpilarna dominerar numera luftrummet i deras äktenskapliga relation. Som om inte det var nog för upprinnelsen till alla bisarra episoder så dyker den lille snurrige spanjoren från Barcelona ständigt upp. Que?

Mitt i händelsernas epicentrum befinner sig också hotellets alltiallo Polly (Birgitta Rydberg). En charmerande ung dam som oftast behåller sitt lugn och bidrar med den i sammanhanget så ovanliga egenskapen sunt förnuft.

Sång och dans ramar in den här anrättningen och ytterligare en lång rad karaktärer dyker upp i hotellets environger. Högtryck råder på Fawlty Towers.

Skådespelet bygger naturligtvis helt på den kultförklarade och hyllade brittiska komediserien från 70-talets senare hälft, Fawlty Towers av John Cleese och Connie Booth.

Sång och dans ramar in anrättningen och ytterligare en lång rad karaktärer dyker upp i hotellets environger. Bakom de maskerna märks bland andra Ewa Roos, Håkan Mohede, Fredrik Dolk, Robert Rydberg, Siw Erixon, Lotta Thorell och Mikael Ahlberg.

 

John Cleese har odödliggjort Basil Fawlty, den koleriske och hysteriske hotelldirektören på Fawlty Towers. Få rollfigurer har väl haft ett sådant genomslag, om än någon. Att ta sig an den rollen tyder på ett stort mod eller ren dumdristighet från Adde Malmbergs sida. Malmberg är huvudrollsinnehavare i den uppsättning som under sommaren varit mycket framgångsrik på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Stärkta av sommarens framgångar förflyttar man nu uppsättningen till Lorensbergsteatern i Göteborg. Hur Adde Malmberg lyckas i rollen som Basil Fawlty? Jo, enligt en tämligen enig presskår går det vägen med bravur och lite till. Föreställningen blev vid premiären kritikerrosad och herr Malmberg mycket uppskattad.

Lokal: Lorensbergsteatern

Lorensbergsteatern, är en teaterbyggnad i Lorensbergsparken i Göteborg. Den har adress Berzeliigatan 4 och fastighetsbeteckning Lorensberg 29:2. Teatern är ritad av arkitekten Karl M. Bengtson, sceninredningen gjordes av tysken C. Roeder, och byggdes på initiativ av och var delvis finansierad av krögaren Sophus Petersen, som drev den dåvarande restaurangen i Lorensbergsparken.


När teatern stod klar 1916, efter endast drygt fem månaders arbete, ansågs den vara Europas modernaste med platser för 1 000 personer och bland annat en vridscen och rundhorisont. Urpremiären med 800 gäster, ägde rum 27 oktober 1916 med August Strindbergs pjäs Ett drömspel, och den sista föreställningen 30 april 1934.


I och med att Göteborgs nya stadsteater stod klar 1934 byggdes Lorensbergsteatern om till biograf, förvärvad av skåningen och advokaten Sture Persson. Den 19 september 1934 var det premiär på Lorensbergs-Bio med Frank Capras Det hände en natt, med bland andra Clark Gable. Biografen lades ner den 13 september 1987 och lokalerna kom åter igen att användas som teater. Nationalteatern producerade 1987 en teateruppsättning av Peter Pan här innan Kulturtuben tog över. Lorensbergsteatern är även namnet på ett kommanditbolag som ägs av Kulturtuben.


Den första barnteaterföreställningen gavs på hösten 1920, då Hamlet gavs som ungdomsföreställning. Därefter på våren 1922 ordnades skolföreställningen "Det gamla spelet om envar". I december samma år - som en jultradition - visades Rödluvan av dansken Axel Breidahl. Tyngdpunkterna låg därefter på julpjäserna under de kommande åren.

Datum / Tid

lördag, 11 april 2015 kl: 16:00

Plats

Göteborg, Lorensbergsteatern

Karta (Google)

Typ

Musikal

Kostnad

560

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad