kl: 21:00

Kaelan Mikla + support

Musikens Hus Stora ScenDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

Koloni och jonk.sehar genom åren arrangerat hundratals gig på diverse spelställen i stan men de har aldrig arrangerat något tillsammans. Vad passar då bättre än att göra det första samarrangemanget på just Musikens Hus som var det första spelstället som Christian Pallin från Koloni arrangerade på efter flytten till Göteborg!


KAELAN MIKLA (ICE) – på scen 00.00
Anton Lindskog på Hymn skrev en sån bra recension av Kaelan Mikla att jag nu skrotade mina 3 försök till en presstext som är värdig dom o saxar hans recension rätt av. Hatten av till Anton!


Med risk för att exotifiera dem, har jag svårt att tänka mig något som låter mer ”genuint isländskt” än Kælan Mikla. Det är musik som omisskännligen har sitt ursprung i en plats där vintrarna är obarmhärtigt mörka och kalla. Där melankoli går hand i hand med extrema väderförhållanden. Där naturen kan döda dig.
Fem år har gått sedan de tre tjejerna i Kælan Mikla (namnet kan översättas ungefär ”Det Stora Kalla”) började recitera poesi över enkla postpunkkomp och vann ett poetry slam på biblioteket hemma i Reykjavík. Det var dock när trummisen Sólveig Matthildur Kristjánsdóttir (som parallellt med bandet har inlett en solokarriär som elektronisk avantgarde-artist i Berlin) sadlade om till keyboards och Laufey Soffia började sjunga de poetiskt mörker- och naturromantiska texterna, som Kælan Mikla blev den mycket egensinniga darkwave-akt vi känner idag.
Nótt eftir Nótt är deras tredje album. Mycket har hänt under de två år som gått sedan föregångaren. Trots att de hållit kvar vid modersmålet har genomslaget varit betydligt större än vad som är brukligt för band inom kategorin ”konstig musik på främmande språk”. De har bokats flitigt av goth- och postklubbar runt om i Europa (första Sverigebesöket blev på fjolårets upplaga av Kalabalik på Tyrolen) och handplockades av ingen mindre än självaste The Gothfather himself – Robert Smith från The Cure – när han kuraterade sommarens Meltdown Festival.
De erfarenheterna – och det stärkta självförtroendet som följt – märks på Nótt eftir Nótt. Albumets första hälft är iskall men rå darkwave-perfektion från industriellt sakrala öppningen ”Gandreið” till EBM-nerviga ”Andavaka”. ”Nornalagið” och ”Hvernig kemst ég upp?” som ryms däremellan är båda uppvisningar i suggestivt postpunk-driv, gotiskt stämningsbyggande och känsla för vackra, melankoliska melodier. Bakom de storslagna synthmattorna och den högt uppskruvade Joy Division-basen ljuder isande vindar och väsande viskningar från osaliga andar(?).
Trion, som bland annat har kallats för ”Icelandic little Banshees”, har (utan att ha särskilt mycket gemensamt med Sisters of Mercy), skapat något av det mest gotiska som blivit till på isländsk mark sedan Hallgrímskirkja byggdes. Under albumets, något mindre intensiva, andra halvlek vittnar främst vackra ”Næturblóm” (som har sitt ursprung i en dikt som Laufey gav till Sólveig på hennes 20-årsdag) om musikalisk mognad.


SOME EMBER (US) – på scen 23.00
Some Ember har figurerat länge i Oaklands undergroundscen och i många olika former – ett solo dreampop bedroom projekt, en gothrockkvartett, senare en hardware-baserad synth duo och sen tillbaka igen. Efter att ha släppt Crash Symbols, Night-People och Ascetic House på kassettband så släppte bandet sin första LP ”Dream” 2014. Under 2015 flyttade Travis, och den långvariga samarbetspartnern Nina Chase, till Berlin. Efter två tumultartade år (med ytterligare kassettsläpp av ”Dream, DEBTS OF LOVE”) släpper bandet ”SUBMERGING THE SUN” med tillhörande kasett, ”SUBMERGED”, på Third Coming Records i November 2018. SUBMERGING THE SUN, den 2:a LPn av Some Ember, är en slags dagbok över klimatsorgen, intim sårbarhet och transcendent melankoli.


ANNA ÖBERG – på scen 22.00
Anna Öberg tar med sig bandet Härsk i livesituationer. Bandet med Linnea Mossberg på Simmonstrummor och Adam Olsson på distad baritongitarr tar syntpopen, industriljuden och de upproriska svenska texterna ett steg till. Anna spelar äv

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2019-02-01 21:00


Plats/Lokal:

Adress:

Göteborg, Djurgårdsgatan 13


Fler tillfällen:

Ge oss och andra en recension om du va där!


Urval ur aktuella nyheter

Bild på Iselin Har Tidigare Lånat Ut Sin Röst Till Bland Annat Seeb Och Alan Walker - Nu Släpper Hon Ny Singel
PRESS
15 feb
kl: 13:50

Iselin Har Tidigare Lånat Ut Sin Röst Till Bland Annat Seeb Och Alan Walker - Nu Släpper Hon Ny Singel

Iselin har tidigare släppt två singlar Bathtub som hon skrev tillsammans med Fatmax Gsus (Max Grahn) från Wolfcousins (som även producerade) och Lost, skriven tillsammans med producentduon MADFUN (Madeleine Eliasson & Fanny Hultman). Den 15 februari släpps nya singeln Anyone Out There som kom till i Stockholm förra vintern en dag när det rådde snökaos i hela landet. Gatorna var tomma...

Bild på Sveriges Nya Popband Estrad Släpper Singeln
PRESS
15 feb
kl: 12:50

Sveriges Nya Popband Estrad Släpper Singeln "vårt År" Feat Tjuvjakt

Du har garanterat redan hört flera av bandmedlemmarna förut men aldrig tidigare som bandet estrad. Idag släpper dem sin första singel "Vårt År" feat Tjuvjakt. Tillsammans ligger bandmedlemmarna i estrad bakom hits som "Mer för varandra" och "High With Somebody". Båda låtarna var i år nominerade i kategorin "Årets låt" på P3 Guld galan. Lyssna: https://estrad.lnk.to/VartAr Bandet...

Bild på Albin Lee Meldau Släpper Ep:n
PRESS
15 feb
kl: 12:50

Albin Lee Meldau Släpper Ep:n "the Purgatory Sessions"!

Idag släpper Albin Lee Meldau "The Purgatory Sessions", en 5-spårs EP som innehåller den nya låten "Purgatory" och akustiska versioner av fyra spår från hans rosade debutalbum "About You", som gick upp på topplistans 2:a plats innan jul. "The Purgatory Sessions" är producerad av Cam Blackwood (George Ezra, London Grammar) Att ta ner låtarna till grunden som Albin har gjort på "The...

Hitta oss på Facebook