Menu

Klezmer Queens Festival med London Klezmer Quartet + Arken + Tzeitel

Göteborg

Musikens Hus
torsdag, 2 november 2017 kl:19:01

Musikens Hus presenterar:
Klezmer Queens Festival med London Klezmer Quartet + Arken + Tzeitel
Musikens Hus - Göteborg
Torsdag 2 november 2017 kl 19.00
Ålder 18 år

Klezmer Queens Festival
Klezmer är en glad, vild, innerlig, virtuos musikform med utgångspunkt i judisk kultur. Klezmermusiken har etablerats och utvecklats i världen och i Sverige av mestadels manliga musiker. Men tiderna förändras. I fler och fler musikgenrer tar kvinnor allt större plats på scenerna. Det är hög tid att uppmärksamma de främsta kvinnliga musikerna även i klezmergenren. Det gör vi på festivalen Klezmer Queens i Göteborg och Stockholm under de första dagarna i november. Det blir flera konserter, men också workshops, mästarklass, debatt, film, jiddischsång, dans, jam.

– London Klezmer Quartet
Internationellt gästspel av fyra av Englands och Europas främsta klezmermusiker.

Musiker: Ilana Cravitz, violin,, Susi Evans, klarinett,, Carol Isaacs, dragspel,, Indra Buraczewska, kontrabas.

Om: London Klezmer Quartet har get ut fyra album sedan starten 2009, turnerat i Australien, Tyskland, Holland, Lettland, Nya Zealand och Schweiz.

Recensioner:
”The tradition is safe in their hands.” Sunday Times
“A fantastic sound with inventive arrangements, virtuosity, exciting original tunes and soulful playing.” Songlines Magazine
”The most dexterous and interesting of contemporary klezmer ensembles.” Folk Roots Magazine
“When Buraczewska sang, all the earthiness, profound melancholy and celebratory joy you could desire came surging to the fore via her vast, singular contralto.” Sydney Morning Herald
“The LKQ is made up of four of Europe’s most talented klezmer musicians. They are great performers and teachers and bring a wealth of knowledge, experience and excitement to their performances.” Frank London, The Klezmatics
”It may seem odd to find the shtetl being rebuilt inside the M25 (motorväg runt London), but there’s no lack of authenticity in the exuberant yet cultured playing of the violinist Ilana Cravitz, the accordionist Carol Isaacs, the clarinettist Susi Evans and the double-bassist Indra Buraczewska… The tradition is safe in the hands of the next generation.” The Sunday Times

– Kv Arken Nybildad trio ledd av Annika Jessen känd från bl a Tummel
Speciellt till den här festivalen har det bildats en ny ensemble. En dröm som Annika Jessen förverkligar tillsammans med två medmusikanter.
Musiker: Annika Jessen, klarinett, Elina Nygren, viola, Anna Thorstensson, cello.
Om: Arken eller Kvarteret Arken har fått sitt namn efter det kvarter i Malmö där alla tre medlemmarna är bosatta. Men ”arken” väcker med sina kopplingar till bibeln många andra associationer. Annika Jessens musik är dock knappast biblisk. Hon rör sig med stor frihet i klezmervärlden, är känd från Tummel som spelar ny och traditionell partymusik. Gruppen firade 20-årsjubileum med en hejdundrande konsert häromdagen. Annika har också förankring i improvisationsmusik. Så Arken kombinerar traditionell klezmer och nyskapande. De har en förkärlek för det melankoliska, det drömska, det hudnära, men räds inte att även spela rakt upp och ner till dans. Kanske är det kontrasterna som är tjusningen?
Elina har sin fasta hemvist i stråkkvartetten Vindla och bandet Cure-a-phobia. Båda dessa konstellationer har rönt stora framgångar här hemma i Sverige såväl som utomlands.
Anna spelar allt från barock till rock och är en flitigt turnerande musiker; bl a med Louisa Lyne & di jiddishe Kapelye, Giovannikvartetten och duon Panacotta.

– Tzeitel
Tzeitel är förmodligen Sveriges just nu mest aktuella klezmerband. De turnerar flitigt och hörs både på offentliga scener och i skolor. Efter Klezmer Queens har de åtta spelningar för Musik i Upplands ”Konsertkarusellen”. Gruppen bildades 2007 och de släppte sitt första album 2010, den andra, Återfallet, kom 2014. De kombinerar klezmermusiken med romska melodier, nordiska klanger och kammarmusikaliska inslag i gruppens unika uttryck.
Musiker: Anna Cochrane, fiol, altfiol, Christopher Andersson Bång, kontrabas, Sara Fridholm, dragspel, sång.

Om: ”Ibland är det dansant, ofta mjukt och klagande, men alltid oklanderligt framfört. Det är bara att lyfta på hatten åt en finfin skiva.” Stefan Looström, Arbetarbladet om Återfallet.
”Alla tre musikerna är imponerande skickliga i att förmedla känslor via sina instrument, tre starka scenpersonligheter med en frihet i mellansnacket som man sällan möter ens hos äldre artister.” Anne Brügge, Hela Hälsingland
”…genuin klezmerkänsla med yr spelglädje, svart tragik och självklar charm på scen” Corren.se 2011-10-10
”Smäktande vackert, dovt olycksbådande och rytmiskt medryckande.”
” De drar igång med en lekande lätt melodi på dragspel som kompas av kontrabas och fiol. Efterhand tar fiolen mer plats, fötter börjar snart gunga i takt och det är ingen tvekan om att Tzeitel enkelt skulle kunna få igång ett dansgolv. Volym och tempo stegras och rycker tag i åhörarna: det är musik som känns i kroppen.” Marie Hedman, TTELA

www.musikenshus.se

www.pusterviksbiljetter.com
Pusterviks Biljetter Facebook

Ett konserthus kallas en större byggnad som främst är avsedd för framförande av levande musik. De flesta konserthusen är byggda under 1800- och 1900-talen och ursprungligen främst avsedda för klassisk musik. Det är numera även vanligt med populärmusikaliska konserter i konserthusen, då utomhuskonserter i många länder är omöjligt om vintrarna. Konserthuset innehåller vanligen en större sal, ibland också en eller flera mindre salar avsedda för exempelvis kammarmusik. I många städer är konserthuset samma byggnad som kongresshallen, med namn som konsert- och kongresshall.

Datum / Tid

torsdag, 2 november 2017 kl: 19:01

Plats

Göteborg, Musikens Hus

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

100kr - 275kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad