Sthlm Svaga Spelar Carla Bley

NefertitiDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

Konsert på Nefertiti.

Nefertiti är en legendarisk jazzklubb i hjärtat av Göteborg som även hyser stadens mest vibranta nattklubbsverksamhet. På scen presenteras främst jazz men också etno, hip-hop, blues och elektronisk musik.

I valven i Nefertitis källare samsas en lång musikalisk historia med framåtseende och nyfikenhet.

Jazzklubben Nefertiti har i över 30 år levt ett spännande liv i källaren på Gamla Latin på Hvitfeldtsplatsen i Göteborg. Vi var länge ensamma i huset men nu huserar Lärarhögskolan runt omkring oss. Men detta påverkar inte Jazzföreningen Nefertitis aktiviteter och försök att förbättra Göteborgs nöjesliv och jazzens liv.

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2019-08-29 18:00


Plats/Lokal:

Adress:Fler tillfällen:Carla Bley

Carla Bley, Monk's Dream på Spotify

Memoirs

Monk's Dream

Carla Bley, Memoirs på Spotify

Memoirs

Memoirs

Carla Bley, India Song på Spotify

Coup De Tête

India Song

Carla Bley, född Carla Borg 11 maj 1936 i Oakland, Kalifornien, är en amerikansk jazzpianist och kompositör.


Carla Borgs far, Emil, var pianolärare och kyrkoorganist. Han började ge Carla pianolektioner när hon var tre år gammal. Någon formell musikaliska skolning har hon inte.


Som ung drogs hon till jazzmusiken och flyttade vid mitten av 1950-talet till New York där hon började arbeta som cigarettflicka på den omtalade Birdland Jazz Club. Här spelade de största av femtiotalets jazzmusiker och tiden med dem blev hennes högskola.


I New York lärde hon känna jazzpianisten Paul Bley som dels blev hennes arbetskamrat, dels hennes man. Vid denna tid började hon skriva egen musik. Kompositionen A Genuine Tong Funeral spelades in av Gary Burton 1967 och därefter flöt det på med beställningar av ny musik. Hon startade även sin egen jazzgrupp – Carla Bley Band, det första av en rad jazzband med kända musiker i olika konstellationer som Carla Bley lett genom åren.


Vid sextiotalets slut var hon, tillsammans med Michael Mantler, ledare för Jazz Composers' Orchestra. Mantler och Bley startade även skivbolaget WATT tillsammans, och gifte sig.


Carla Bley har genom åren samarbetat med artister som Jack Bruce, Robert Wyatt, Nick Mason, Steve Swallow, Don Cherry och Lew Soloff.