kl: 19:00

The Delines

PustervikDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

Woody West presenterar:
The Delines
Pustervik
Datum: 14 maj 2019
Biljettpris ordinarie: 200 + service
Åldersgräns: 18 år
Entré från: 19.00
Konsertlokal öppnar: 19.00
På scen: 20.00


The Delines är tillbaka med med strålande albumet ”The Imperial” och återförenar Willy Vlautin från Richmond Fontaine med själfulla Texas-sångerskan Amy Boone i en rad låtpärlor av innerlig och varm countrysoul. Efter att ha hyllats stort för sitt debutalbum ”Colfax” tvingades The Delines till ett ofrivilligt uppehåll efter att Amy Boone fått sina ben svårt skadade efter att ha blivit påkörd av en bil i Austin, Texas, något som krävdes 3 år av behandling och rehabilitering. Vad som höll ihop dem under den svåra tiden var att uppföljaren ”The Imperial” var i stort sett färdiginspelad.


Låtskrivaren, sångaren och även uppmärksammade författaren Willy Vlautin har länge varit otroligt hyllad för sitt detaljerade och passionerade låtskrivande, och med The Delines tar han vara på chansen att skriva åt Amy Boone, vars röst han förälskat sig redan under Richmond Fontaines tidiga år (hennes syster sjunger på Post to Wire). Med en röst som lägger sig mellan Bobbie Gentry’s styrka och Sammi Smith’s känslighet väcker Boone låtarnas karaktärer och problematiska livsöden till liv. Amy Boones hanterar Vlautins detaljerade berättelser om vardagens dramatik och samhällets baksidor med en närvaro som skapar tidlös magi som är så svår att definiera men som du känner omedelbart när du hör den.


Den redan hyllade plattan ”The Imperial” blir en otroligt mäktig uppvisning från Vlautin och Boone där sångerna tillhör de starkaste Vlautin skrivit i en redan imponerande karriär och tillsammans med bandet The Delines (med folk från Portland som tidigare lirat med Richmond Fontaine och The Decemberists) så har de skapat en modern countrysoul-americanaklassiker.


”Det är en varm och ömsint musik, helt kongenial med de kärnfulla och bildskapande texter han skrivit. På bara några rader etablerar han nya karaktärer och ger dem liv. Fast ofta rätt miserabla sådana. En lysande start på musikåret.” - DN 5/5


”Amy Boone har en närhet och ett spektra i sin röst och visar sig vara ännu bättre att sjunga Willy Vlautins fängslande historier än han själv är, hur otroligt det än må verka. Detaljprecisionen är lika överväldigande som den innerliga känsligheten i ballader som Let’s Be Us Again och det Brill Building-sorgliga relationsdramat Eddie and Polly. Med Fender Rhodes och fylligt Stax-blås som komplement till americana-detaljer som exemplarisk steel guitar (av Minus 5-Tucker Jackson) är det konsekvent gedigen country soul av den finaste kvalitet vi hört på den här sidan Dan Penn.” - Nöjesguiden 4/5


”För precis som med Neko Case, Angel Olsen och Sharon Van Etten är det omöjligt att inte lyssna – alltså verkligen lyssna – på Amy Boone när hon sjunger. På fraseringen, på känslan, på den släpiga träffsäkerheten. Och såklart på texterna, Willy Vlautins tonsatta noveller, som tar ett bestämt grepp om lyssnaren redan från start.” - GP 4/5


Pustervik har sedan 20-talet varit en del av Göteborgs nöjes- och kulturliv. Under de första 70 åren huserade här biograferna Järntorgsbiografen, Rialto och Prisma och sedan 90-talet har det varit teaterscen. Nationalteatern drev verksamheten några år innan Pusterviksteatern tog över lokalerna och använde dem som en av Sveriges främsta gästspelsscener. Vid sidan av teatern har Pusterviksbaren de senaste tio åren under drift av Lotten varit en av landets ledande scener för konserter och klubbar. Nu drivs lokalerna ansvarsfullt vidare med ett brinnande engagemang för mötesplatsen, musiken och scenen.


Namnet Pustervik påträffas tidigast 1707 genom Pusterwijk, 1814 Pustevik, Pustervik 1855och har under Göteborgs historia haft flera olika betydelser. Från början betecknade det en vik vid stranden av Göta älv, belägen strax väster om Stora Otterhälleberget, vid den delen som kallades Lilla Otterhällan – numera Kungshöjd. Om namnets ursprung är man oeniga, men en tolkning menar att det betyder "viken där man pustar". Det skulle då syfta på att de som rodde på älven gjorde ett uppehåll i Pustervik. Viken fylldes igen i slutet av 1880-talet.


En annan teori hävdar att området uppkallats efter det pommerska Poesterwijck-bugten, senare Putziger Wiek. Viken blev känd genom en dansk kaperiaktion där 1572, och dess namn kom sedan att användas också om andra, grunda, havsliknande vikar.
En tredje menar att namnet är lånat från Danmark eller Skåne och går tillbaka på ordet puster, vilket var öknamnet på en smed, med tanke på hans arbete med blåsbälgen. På grund av eldfaran i de gamla trähusstäderna tvingades smederna ibland att bygga sina smedjor utanför stadsporten, i detta fallet den närbelägna Karlsporten.


På 1780-talet anlades en hamn för järnexport strax väster om vallgravens anslutning till älven, vid Pustervik. På platsen uppstod en enkel lager- och hantverksbebyggelse i trä som eldhärjades vid flera tillfällen. Efter branden 1947 avröjdes området och reglerades för uppförandet av Folkets hus, som stod klart vid Järntorget 1952.

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2019-05-14 19:00


Plats/Lokal:

Adress:

Göteborg, Järntorgsgatan 12-14


Fler tillfällen:

Ge oss och andra en recension om du va där!


Hitta oss på Facebook